Sabtu, 8 Januari 2011

Resepi Tempe Ikan Bilis Masak Kicap

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:41 PTG
Reactions: 
Today aku nak share resepi jawa paling simple n senang nak buat.... resepi ni kira lauk favourite aku ni.... yg penting sedap ekk... kalu family aku mmg sumer dah tau masak ni... kalu tak tau bukan anak jawa la kiranya... heheheh... sape yang minat makan tempe boleh la try.....


Resepi Tempe Ikan Bilis Masak Kicap

1 keping tempe (tempe dalam plastik tu / potong nipis dan halus kemudian goreng hingga garing)
1 biji kentang (potong nipis dan halus kemudian goreng hingga kekuningan/garing)
1 genggam ikan bilis (goreng dahulu)
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 biji bawang putih (2 biji dihiris halus dan 1 biji diketuk)
5-6 biji cili merah (dihiris halus dan mengereng)
1-5 biji cili api (mengikut kepedasan, dihiris halus dan mengereng)
kicap manis
kicap masin
1 sudu cuka
sedikit ajinomoto / perisa ikan bilis
sedikit air
3-4 sudu minyak masak (untuk menumis)

Cara membuatnya:
1.  Goreng dulu tempe, kentang dan ikan bilis macam tulis kat atas tu... dan asingkan di tempat lain
2.  Gunakan 3-4 sudu minyak masak dan tumiskan dulu 1 biji bawang putih yang diketuk dan biar hingga garing dan kemudian masukkan semua bahan tumis iaitu bawang merah. bawang putih, cili merah dan cili api  yang telah di hiris.  Biar hingga bawang merah kelihatan garing
3.  masukkan kicap manis dan kicap masin sama banyak untuk kuah sebanyak mana yang korang nak... tp jgn la kuah tu byk sangat!!! Lebih kurang 1 senduk kicap manis dan 1 senduk kicap masin pun ok.... rasa ikut minat korang sama ada nak kicap tu lebih kepada manis skit atau masin....
4.  Kemudian masukkan cuka dan ajimoto/perisa ikan bilis sedikit dan tambahkan sedikit air.  Tunggu hingga kuah kicap mendidih then baru masukkan tempe, kentang dan ikan bilis yg korang dah goreng tu tadi.... Gaulkan sekejap kemudian hidangkan...

Tadddaaaaa...... dah siap!! senangkan..... korang cuba laa... mesti syok!!! aku baru buat malam tadi... hehehhehe... best!!!!!!

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...