Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Spagetti Bolognise

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:54 PTG
Reactions: 
4 comments Links to this post
Okaylah... today aku  nak share resepi membuat spagetti bolognise melayu cara aku.  Kalau kengkawan yang pernah rasa spaggeti aku ni.... mcm nilah rasa spagetti yang korang makan mengikut resepi ini.  Memang macam susah skit tapi lebih sedap dari yang korang makan kat Secret resepi or hotel... Tak caya cubalah...


Bahan mee spagetti
Mee Spagetti San Reemo - 1 paket (suka hati nak yg  mee spagetti or angle hair)
Minyak Zaitun

Bahan kuah spagetti
Serai - 2 batang (dititik)
Bawang merah besar - 1 1/2 biji + Bawang putih 5 ulas (diblender)
Sos spagetti Prego/Campbel - 1 botol
Cili hidup - 3-4 batang (diblender)
Tomato - 10 biji (4 biji diblender/ 6 biji potong dadu)
Garam
Gula
Cuka
Perencah Pati Ayam Tumix - 1/2 sudu camca (kalau takder ganti dengan Ajinomoto secubit pun boleh)
Sos Cili
Sos Tomato
Daging kisar - 1 paket (leraikan dahulu daging sepaya bila masak tidak bergentel sangat)
Cendawan butang jenis slice - 1 tin (toskan air dalan tin) - kalau takder yg slice.. beli  yang biase pun boleh tapi kena potong nipis-nipis sendiri
Sosej ayam - 5 batang (potong menjadi kepingan kecil dan bulat)

Cara-cara memasak.

Mee Spaggeti
1.  Rebuskan air dalam periuk yang agak sederhana besar.  Masukkan 3/4 sudu camca garam dan 2 sudu besar minyak zaitun.
2.  Setelah air mendidih, masukkan mee spagetti ke dalam periuk dan masak hingga 8-10 minit.
3.  Setelah masak, toskan mee spagetti tersebut untuk dihidang.

Kuah Spagetti
1.  Tumiskan serai dengan 6 sudu minyak masak sehingga naik wangi serai tu.
2.  Tumiskan bawang marah dan bawang putih yang telah diblender sehingga kuning.
3.  Masukkan sos spagetti Prego/Campble bersama cili hidup dan 4 tomato yang diblender.  
4.  Masukkan garam 1 sudu garam dahulu, 1 genggam gula, 1/2 camca perencah pati ayam tumix dan 2 titik cuka (boleh tambah jika tak cukup rasa).  Tunggu hingga mendidih.
5.  Tuangkan secukupnya sos cili dan sos tomato mengikut citarasa masing-masing samada mahu masam manis atau tidak.
6.  Masukkan semua sekali daging kisar, 6 biji tomato yang dipotong dadu, cendawan butang dan kepingan sosej ayam.  Rasa masam, manis dan masin kuah secukupnya dan tambah mana-mana ikut selera masing-masing
7.  Tunggu hingga mendidih dan pekat kuah.   Boleh dihidangkan.

Nota aku:
Korang kena rasa kuah spagetti tu ikut selera masing-masing tau.... kebiasaannya... kalau aku masak untuk 1 botol sos prego dan 1 bungkus daging.... aku akan letak sos tomato 1/4 atau lebih dan sedikit sos cili untuk sedapkan kuah.... biar kuah masam dan manis skit... jangan masin yer... kalau  masin sekadar rasa takper....

Anyway... selamat mencuba....

Isnin, 21 Mei 2012

Tercapai Idaman Kalbu

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 1:35 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
Pertama-tama sekali... aku nak ucapkan terima kasih tak terhingga buat hubby aku kerana menghadiahkan aku handphone impian aku.  Baru berangan dalam 3 minggu sudah.... Asik tengok dalam tv dan kat kedai handphone jer.... Geram la aku... Dah lama benar aku tak beli handphone memahal ni sebab aku tau aku ni jenis kasar dan kadang agak careless.... Tapi bila Samsung keluar jer model jenis ni... memang aku berkenan giler...  Tu yang berangan-rangan jer dulu.  And aku tak tak target la pulak akan dapat secepat ini dengan pemberian hubby aku nih.
SGN idaman aku
Anyway... aku dapat hadiah ni Jumaat lepas.  Nak dijadikan cerita.  Masa tu aku balik agak lewat dari opis.  Sampai je rumah, aku tak terus masuk rumah tapi melepak kat depan rumah tu bersekali dengan jiran sebelah bersama 2 pekerja kontrak indon dan hubby aku.  Borak-borak dalam 20 minit.... jiran dan indon tu pun blah.. tinggal la kami berdua sambil memerhati anak-anak tengah main-main kat playground depan rumah.  Sembang-sembang dengan hubby nak makan apa la malam tu... nak balik kampung pukul berapa.... but tetiba hubby tanya... "Eh... birthday u bila ek emmy??"  Sentap la aku sekejap bila hubby bleh lupa birthday aku kan... huhuhu... Mula la aku membebel kejap... mencik tau.... Pastu aku ni dah merajuk skit terus masuk rumah sebab konon nak masak ayam goreng laa sebab hubby kata lapar nak makan.  Lauk tengahari tu aku masak ada lagi dan saja masak lebih untuk makan malam.

Sedang aku masak tu.... aku tak tau la apa projek hubby aku tu... malas nak pikir.  Kebiasaan, lepas aku masak dan hidang-hidang makan pada waktu petang/malam... aku akan terus pergi mandi... panaskan... Time aku nak masuk bilik nak mandi hubby aku bleh pula berkurung dalam bilik.  Aku nak masuk pun tak boleh.  Katanya "Kejap... nak salin baju....". Sabo jer laaa... macam tak biase.

Bila hubby aku keluar bilik jer.... aku tengok dia dah siap-siap mandi dan wangi-wangi.  Macam pelik pun ada... jarang hubby aku mandi petang nih.  Heheheh.... Kalau nak balik kampung pun jarang wangi gini.  Aku pesan kat hubby terus pergi makan... aku kenyang lagi then terus masuk ke bilik nak mandi.... Masa aku nak salin baju tu ternampak ada kotak berbunga kat atas meja alat solek aku.  Waaa.... patutlah tanya besday... ada hadiah rupanya....  nak pujuk la tu kan....
Hadiah yang hubby letak atas meja solek aku

Dengan keadaan panas dan tak mandi lagik ni.... teruja lah aku nak buka hadiah dulu.  Tak kisahlah kalau busuk belum mandikan... Masa nak bukak hadiah tu... aku tak espect la hubby nak bagi SGN ni... bukan main susah nak bukak hadiah ni sebab hubby bungkus dengan kertas lebihan wall paper... sabo jer laa.... bila dapat tengok jer gambo kat kotak tu... ehh.... betul ke?  Bukak lebih skit sampul tu....baru aku rasa nak menjerit.  Yeay....!!!!! Tapi kotak lom habis bukak ni sebab sampulnye sticky sangat... kena slow-slow.  Dengan penuh hati-hati dan sabar aku buka sampul tu.  Hati-hati pun terkoyak jugak skit kotaknya.  Bila dapat buka kotak jer... aku nampak pink!!! Yeay lagi.... melompat macam budak-budak aku kejap.  Hahahha..... Dah la mengidam SGN... dapat pulak warna pink!!  Memang menjadi idaman aku Hayyyooooo... suke giler!!!!   Rupanya... dalam melenting-lenting suke tu rupanya hubby ngintai aku kat pintu bukannya pergi makan.  Sabo jer laa.... Hahahah.... aku dapat tau dia ngintai aku jer terus aku buka pintu bilik and kiss pipi hubby.  Thanks banyak-banyak yang!!! I love u!!! Macam tau-tau jer i dah berangan nak pakai SGN ni... huhuhu!!!
Sampai terkoyak la kotak ni punya cover aku bukak sampul tu... huhuhu
Yang kelakarnya masa tu.... hubby suruh aku mandi cepat-cepat dan ajak makan sama.... Masa makan tu aku rasa tak selera langsung.  Telan nasi pun tak sedap!!  Ayam yang aku goreng tu pun kalau selalu aku makan 3-4 ketul.. ni 1 ketul pun tak lalu.  Ni sumer angkara SGN la nih!!  Hahahaha!!! Tergelak hubby tengok perangai aku.  Heheheh  ^_^! So sekarang ni aku tengah proses menggodek handphone ni bagi pandai pakai.  Even kami ada ipad pun.... aku still tak berapa tau guna.  Yang guna selalu hubby aku dan anak-anak.  Aku just check FB dan email jer dalam ipad tu... Main game pun jarang sekali.  So bila dapat SGN ni memang aku nak master la pakai handphone ni.  Itu pun... anak-anak aku dah loghat asik nak main game jer... tak cukup-cukup ada ipad... aku punya pun diorang nak kacau.... sabo jer laa... Anyway... Thank you very much yang..... I LOVE YOU!!!

Sabtu, 19 Mei 2012

Gambar Aku & Hanum Yang Sejemput Di Berita Harian

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 11:11 PG
Reactions: 
0 comments Links to this post
Lambat skit aku nak masukkan story pasal muka aku yang sipi ni dan muka anak aku si  Hanum masuk dalam paper Berita Harian pada hari Selasa 16 Mei 2012 di ruangan Hip.  Sengaja aku masukkan lambat-lambat dalam blog ni... segan sebenarnya.... huhuhu.... tak mau la kontroversi sangat...

Apa pun... bagi aku... ini lah kali pertama aku berpeluang masuk dalam paper walaupun sipi jer kan... kahkahkahkah.... poyo giler kan.... janji ada.... hikhikhik....

Full story dalam Berita Harian Ruangan Hip pada 16 Mei 2012
Gambar body aku terselit tengah ambil turn nak bergambar....
kalau tak tau mana satu aku... ni aku highlight.. hahahah
Gambar yang ada muka hanum jadi photografer
Ok... ni aku highlight yang mana 1 si hanum

Jumaat, 18 Mei 2012

Hari Ibu Bersama Dato’ Siti Nurhaliza

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 10:54 PG
Reactions: 
0 comments Links to this post
13 Mei 2012 - Hotel Grand Dorsett Subang

Salam

Orait... kali aku nak story hal family aku menyambut Mothers Day pada tahun ni...  Tahun ni aku merasa la joint event Hari Ibu Bersama Dato’ Siti Nurhaliza ditemani anak-anak aku si Hanum dan Kimie.  Sebenarnya... sepatutnya aku pergi event ni bersama hubby aku.  Tapi di sebabkan planning aku dah tersalah hari yang aku ingat hari Sabtu rupanya hari Ahad.... so hubby aku tak dapat temankan aku sebab perlu outstation ke Johor.   Dah bayar punya pasal... aku ingat nak ajak mama tapi disebabkan mama tak larat nak drive rushing-rushing... at last aku bawa Hanum dan Kimie.  Tak kisahlah kalau 2 budak kena share sit pun.  Tapi nak jadi rezeki... ada pula 2 sit kosong kat table aku... so Kimie dan Hanum tak payah nak share sit.  Duduk jer kat situ... Selain tu, sebelum aku nak gi event ni, macam-macam halangan yang aku hadapi.... walaupun aku dah planning nak pergi event ni awal dan hubby aku setuju.... ada je halnya... dengan duit tak cukup laa.... bukan tak cukup pasal apa.... ada jer halnya yang kena bayar sampai terpakai duit yang kami saving untuk event ni... lagi dua hari nak majlis baru kami bayar pada urusetia event bila hubby dapat duit.  Kalau ikutkan dah rasa macam tak mau pergi dah.... Tapi rezeki aku... sebab hubby kesiankan aku menunggu dari tahun lepas nak merasa gi event  Dato’ Siti.
Alhamdulillah jugak... walaupun aku tak tau macam mana nak sampai ke Hotel Grand Dorsett Subang... tapi aku pakai GPS manual melalui telefon (direction dari hubby aku sebenarnya dari  handphone... hahahha), dalam tak tahu tu sampai juga aku walaupun agak lewat sampai sebab aku ni memang fail jalan area Subang ni... Kalau KL, mau gagah lagi...  Masa aku sampai tu... terus jumpa Fatin, urusetia event yang pegang tiket aku... nasib baik masa la masa aku dapat tempat duduk tu... event baru nak mula oleh pengacara majlis. 

Macam biase lee.. event macam ni mula-mula sekali adalah acara makan dulu sampai kenyang... heheheh... aku layankan  anak-anak makan tak hengat especially tang desert...  Dah kenyang baru kami dihidangkan dengan alunan suara Dato’ Siti yang datang dari pintu depan sebelah pintu utama sambil memberikan bunga kepada tetamu yang sempat dihadiahkan sepanjang laluan dia ke pentas.... mesti yang dapat bunga dari Dato’ Siti terharu dan happy giler... aku jugak yang tak dapat.... huwaaa.....
Makanan yang dihidangkan

   Dato' Siti semasa mula-mula masuk ke Ballroom

Petang tu kitorang dihidangkan lebih kurang 11 buah lagu dari lagu-lagu dia sendiri , dari P. Ramlee dan macam-macam lagi. Di samping tu...  Dato’ Siti berduet lagu Ombak Rindu dengan Hafiz AF dan 2 lagu lain.  Warghhh!!!!  Best giler!!!  Petang tu ada juga game yang dihandle Dato’ Siti sendiri ... so sakan peminat Dato’ Siti nak ambil peluang ini.  Bila Dato’ Siti turun jer pentas dan menyanyi di table-table peminat.... berebutlah peminat nak bergambar dengan Dato’ Siti  termasuklah aku sekali  mengambil peluang untuk bergambar dengan Dato’ Siti.  Hikhikhik... Macam biasa... cabutan bertuah semua ada dalam event macam ni tapi aku still tak bertuah untuk tahun ni... huhuhuh... sedey!!!
 Gambar-gambar Dato' Siti semasa persembahan dan berduet dengan Hafiz AF


Event habis dalam jam 6.40... so aku pun mengambil peluang untuk bergambar dengan Dato’ Siti sekali lagi masa dia nak keluar.  Di samping tu sempatlah aku dan anak-anak  bergambar dengan Aubrey Suwito, pemuzik terkenal tanah air, Abg Lan gitaris yang terkenal dan selalu keluar kat tv, Anzalna Nasir, pelakon dan finalis dewi remaja yang set-set Nelofa dan Izara Aishah dan family Dato’ Siti  yang turut hadir event tu termasuk husband dia Datuk K, Saida dan Saerah dan juga Hafiz AF.
With Dato' Siti & Aubrey Suwito

With Abg Lan & Anzalna Nasir

With Saida & Saerah

With Datuk K & Hafiz AF

Balik tu.. aku tunggu juga Dato’ Siti di luar ballroom sebab nak ambil peluang beramah mesra dan bergambar secara ikhlas dengan Dato’ Siti.... Yer lee... aku ni sedar diri bayar tiket berapa ratus jer... orang yang beli tiket harga RM1000 dah confirm layak untuk bergambar di bilik PC dengan Dato’ Siti.  So aku tunggu jer le kat luar tu dengan anak-anak sebab Hanum ngan Kimie beria nak bergambar dengan Dato’ Siti  kalau dapat.  Lama juga la tunggu sampai aku dan anak-anak sempat bergambar sampai lebam la kat pentas yang disediakan kat luar ballroom tu....  Hehehehe... Akhirnya dapat juga bergambo dengan Dato’ Siti bersama anak-anak setelah penat menunggu diluar.  Kesabaran aku menunggu ni adalah atas nasihat Datuk K juga yang suruh tunggu masa aku sempat bergambar dengan dia setelah dia tanya kenapa tak masuk dalam bilik PC tu bergambo dengan Dato’ Siti.  Aku jawablah terus terang... Datuk K kata.... “Alaaa... tunggu jer kat luar tu.. mesti dapat bergambar dengan Siti.... tak bayar seribu pun boleh jer bergambar dengan Siti” Hahahah... Thanks Datuk K!!!
Akhirnya dapat bergambar dengan dato' Siti Nurhaliza
Masa aku dah nak balik dan on the way ke kereta tu dan Dato’ Siti still lagi melayan peminat kat luar ballroom... si Hanum boleh lorat dan request  nak tengok Dato’ Siti sampai naik kereta.... Layankan jer laahhhh!!!!  Dah 1 hal kitorang terborak dengan Datuk K lagi sekali kat kereta dia....  Si Hanum borak ngan Datuk K macam dah kenal lama jer gayanya... haduuuiii... malu wehhh.... Yang si Kimie pulak boleh pula dapat idea nak mintak autograf dengan Dato’ Siti sebelum masuk ke kereta... sabo jer laa.....  Dato’ Siti ni memang bagus la layan peminat... dia okey jer....
 Melayan peminat cilik ni... hissshhhh

Maka balik tu aku dan anak-anak merasa puas hati giler.  Puas bergambo dengan Dato’ Siti dan artis-artis lain dan yang paling penting puas hati giler dapat tengok persembahan Dato’ Siti yang bagi aku memang the best laa.... Thanks to my hubby yang bagi peluang ni... kalau u ikut mesti bestkan... tapi kalau u pergi dengan i, anak-anak confirm tak dapat join.. hahahah....  betul-betul rezeki anak-anak aku. 

Akhir sekali sebelum aku terlupa nak bagitau.... bila aku belek-belek balik gambar-gambar Dato’ Siti dan yang lain-lain tu semasa event.... rasa macam tak percaya jer yang fotographer tu anak-anak aku terutamanya si Kimie laa... boleh pulak Hanum dan Kimie tercanguk kat depan pentas tu membelakangi fotografer-fotografer lain ambil gambar Dato’ Siti semasa persembahan dan orang tak kisah pun sebab diorang budak-budak... cer kalau aku!!  Hahahahah....  Cantik-cantik gambarnya pulak tu... Ni ambil gambar pakai camera DSLR tau.. bukan camera digital biasa.  Tak sia-sia bawak fotografer cilik ni... gambo-gambo aku Kimie dan Hanum ambil pun cantik-cantik....Cayalah anak-anak mama.... kredit to them!!!

Kalau ada yang nak tengok gambar-gambar event ni... boleh klik kat SINI

NOTA:

Thanks to Lien Aris @ Sofina Touch Mekap yang telah mekapkan aku dan anak supaya nampak gorgous.... ramai kata saya macam Sarimah Ibrahim versi bulat... hahahah....

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...