Selasa, 29 Jun 2010

Al Fatihah buat Wife Faizul (Driver NRE)

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 5:12 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
Harini aku dikejutkan berita kematian isteri kepada Faizul Azmi (Driver NRE) yang telah pulang ke rahmahtullah jam 8.35 tadi. khabarnya kanser usus.. aku baru diberitahu yang kelmarin wife dia telah operation.... semalam ni terus koma n dr kata 50-50. and tadi aku telah call faizul dan dia bgtau patutnya malam ni operation lg... sekiranya wife tak boleh tahan maybe bawa kematian.... tak sangka pula dia pergi lebih awal.... terbayang2 pula wajah wife faizul tu.... terbayang juga... mcm manalah anak faizul tu si sofea nnt... kesian dia membesar tanpa ibu....

walau apa pun sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah buat isteri beliau. Al-Fatihah...

gambar arwah yg berbaju biru kat belah kiri tu tgh memandang faizul dan anaknya sofea antara gambar yg ada dalam simpanan aku...

Isnin, 28 Jun 2010

Bengkel Dekorasi Cupcakes Anjuran Puspanita

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 10:47 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
25 Jun 2010 - Bilik Gerakan PUSPANITA NRE

Apa yang aku nak story kali ialah ialah ke excited kan aku untuk blajar deco cupcake.... Puas aku survey mcm mana nak blajar cup cake.... mostly kalu blajar kat luar mahal giler.... haduiii... sayang aku nak kuar duit... so aku menyervey la sesapa yg aku kenal yg boleh bg good price untuk wat class under puspanita... biase nye murah jer kalu grouping....  di samping aku dpt belajar.. org lain pun dpt ilmu jugakan... cari punya cari... dpt la aku kenal kak ira ni dr blog Ira Bakery... org bangi... so aku setting bebaik time n brp org yg nak join... kiranya plan aku menjadi la kali ni... heheheheh

First time aku join class deco cupcakes ni... mcm nervous lak... seronok sungguh aku mendengar penerangan untuk mendeco cake tu.... setiap org diberikan 5 biji cupcake untuk dihias.... akhirnya aku dpt menghasilkan cup cake yg cantik la jugakkan... (puji diri sendiri la) hahahahah.. best giler sbb first time buat kan... dia punya jakun tu lebih skit... hahhaha... lihat la hasil tanganku... cantik tak???


kek coklat dan resepi yg diberikan

kak ira yg jd cikgu kami

eksyen le tgh mendeco cake tu... huhuhu

tgh khusuk dgr penerangan yg cikgu berikan

bergambar dgn datin azlina dan yat

hasil cake aku... cantik tak??

my cuppies!!

nak bawak balik!!

Byk lagi gambar dalam FB saya di:

Cuti-cuti Malaysia @ Klebang, Melaka

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:42 PG
Reactions: 
0 comments Links to this post
26-27 Jun 2010 - Everly Resort, Klebang, Melaka

Bertuah sunggguh kami kerana ada makcik yg sanggup menaja percutian kami di Melaka... hehehehe... Thanks to bik nyah n cik enal sbb anjurkan percutian ni dan preparekan makan sumer...

aku adalah antara yg terawal sampai kat resort tu... kalu nak tunggu mama aku dan yg lain2 tu mmg bercinta laa... pukul 9 malam baru sampai... minta diorang beli nasik lemak pun takleh harap...!! permutusnya makan jer la ayam n sosej yg dibaka2 malam tu... tugas aku haritu adalah masak ringan2, beli barang untuk makan n perap ayam bbq tu.... sbb dah ada org belanja takkan nak duduk jer kan... kalu sesiapa nak resepi ayam BBQ aku... contact haaaa!!! mak dah expert tau!!

Hmmm... seronok giler sbb dari mandi kolam kat hotel tu petang tu, dpt juga buat bbq kat pantai... santai n rileks..... yang kelakarnya... bila angin dah kuat... bukan main marak la api untuk masak ayam tu kan... so nak cari air.. air yg terdekat adalah air laut... masa ayam tgh masak tu plak api besar kat dapur tu... apa lgk???!! simbah jer le air laut tu... hahahha... jd penambah rasa jugak pada ayam tu... nasib la kalu ayam tu masin skit.. wakakkakaka!!

laki aku lak jd pemancing tegar.... my cousin celeng a.k.a celeng mancing sampai pukul 3 pagi walaupun kami dah tak daya nak menunggu n terus balik apartment n borak2 sampai pagi... byk gak diorang dpt ikan tp ikan yg halus2 laa.... besar2 jari jer.... hahahahahah!!!!! rupanya kat area tu org pasang pukat.... macam mana la nak dpt ikan besau kalu dah pasang pukat.... celeng bukan main panas ati... dia emosional malam tu sampai terbawak balik apartment dan tertido... haparaa!!! hahahahha......

gambo percutian kali ni tak terkata byknye... tp mostly gambo sepupu2 aku la byk sbb diorang la paling sakan bergambo kat sana..... hahahha.... aku hanya mencelah.... what ever pun... bik nyah... special thanks to u k... next trip to PD nnt emmy arrange.... bik tak yah kuar blanje... anak2 buah lain lak blanje bibik tau..... hehehehh

SAYANG U LA BIBIK!!!


yg tengah tu la bibik nyah aku yg telah menaja percutian kali ni... sayang u la bibik!!

cik enal n haziq tgh sibuk bakar ayam

mengacau org tgh masak... bila lgkan...

bergambar dgn cousin2 yg terawal ada kat everly resort tu

 bukan main sakan lagik anak-anak main pasir laut

pemancing tegar.... akhirnya dpt ikan ciput2... ahahhahah

sesi makan...

bergambar dgn mereka2 yg kelewatan.. huh!!

mcm biase... possing mesti mau lebey ekk!!


Lagi banyak gambar di FB saya:

Selasa, 8 Jun 2010

Bengkel Etika & Imej Korporat bagi Kesetiausahaan

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 11:07 PG
Reactions: 
0 comments Links to this post
3-5 Jun 2010 - Hotel Dynasty, Kuala Lumpur

Hmm.... Nampaknya aku baru  balik kursus lagi... almaklumlaa... nak cukupkan 7 hari berkursus la katakan...

Kali ini PSM NRE bagi peluang PA-PA untuk pergi kursus kat KL jer (ulangan... KL jer tau!! huhuhu). Kursus kali ini mmg best... tips2 yg Pn. Hamidah n Pn. Noriz bg mmg tip top n sepanjang 2 haritu mmg tak ngantok langsung... berbeza dgn kursus2 sblm ni... eh.. ada juga rasa ngantuk tp masa kelas motivasi jumaat malam sabtu tu but tahan mata jer lee. Cuma, hidangan makanan kat hotel tu tak syok langsung... asik ulang lauk yg sama jer... ntah apa2!

For info, aku sebilik ngan lily... ada la geng... best skit... sian umi takder geng.. tersentil kat tkt 16 tu.. tak sampai ati plak aku tinggal dia sorang takder room mate... bila kau ngan lily sebilik... kerjanya.. makan jer lee... agak2 tak sedap kat tekak makan kat hotel tu.. kedai depan ada... heheheheh... mcm mana la emmy tak montel!! kan...kan.. kan....

N yg paling best masa last tu... alhamdulillah... rezeki tahun ni dpt hamper untuk best student among th PA's... jadilah.... apa pun kursus ni mmg best lahhhh!!!!

 
dengan kengkawan 1 kumpulan

bersama fasilitator dari DZ Dinamik Resources
Yg Kiri tu Puan Hamidah Hashim & yg kanan tu Puan Norizah Yahaya

masa sesi grooming.. bertepek masker kat muka masing2

dgn PA2 NRE

possing ngan kengkawan

alhamdulillah... dpt anugerah best student among the PA's untuk kursus tu...

again bergambar dgn fasilitator dan SUB (PSM) En. Abdul Wahid

Gambar Grouping... aku wat sendiri design ni... comel tak?? heheheh
 
 
More Pics at my FB:

Selasa, 1 Jun 2010

Family Day Haji Sahri 2010

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:34 PTG
Reactions: 
1 comments Links to this post
28-29 Mei 2010 - Ayer Molek Melaka & Rumah Induk Haji Sahri



Kali ni aku nak citer pasal Family Day keluarga aku (site emak nye).  Event besar kali ni adalah atas usaha aku dan suami serta family waknang (uncle aku) untuk satukan family kami... seingat aku last wat family day adalah tahun 2002 dan masa tu aku mengandungkan hanum... lepas tu takder lgk event family selain dari kenduri kawen dan kenduri doa selamat atau raya.....

Banner our Family Day

Event kali ni betul2 membuatkan aku penat giler sbb nak plan event ni sengsorang bukan senang.... tp rasa mcm berbaloi sgt usaha aku tu bila sumer berjalan lancar.... dari A-Z aku buat baik dari segi kertas kerja, kewangan, aturcara majlis, tempat family day, hadiah, sukaneka, dan macam2 lagik la.... mmg kalu tak wat paper work dan short list... byk terlupa nya... tp aku bersyukur sbb ramai saudara mara yg nak membantu aku menguruskan program ni dan ia sedikit sebanyak mengurangkan beban kerja aku...

Sebenarnya tujuan family day ini diadakan bukan setakat dapat merapatkan hubungan di antara ahli keluarga kami sahaja malah hendak menunaikan hajat makwek (panggilan kami utk nenek) aku untuk anak, cucu cicit dia dapat berkumpul semua di rumahnya walaupun rumah tu sempit... jangan tak tau... kami siap camping tepi rumah makwek... mcm kat hutan... heheh... khemah majlis kami mcm kenduri kawen meriahnya... huhuhu... betapa besarnya keluarga kami.... untungnya kalu rumah makwek sempit, khemah untuk camping tu ada... surau sblah umah makwek pun kosong.... apa lgk... yg lelaki ramai la berlonggok kat situ... tp antara berani ngan tak jer lee... hehehe

Berkhemah sebelah umah makwek...

Hari pertama pada 28hb tu, sesi pendaftaran dan penyerahan hadiah telah berlangsung pada petang tu.  thanks to my bibik n cousin yg dpt sampai awal  untuk menguruskan pendaftaran, goodies untuk family dan hadiah untuk sukan.  Siap ada pertukaran hadiah lagik.... so masing2 punya family kena bawak hadiah masing2 untuk ditukarkan dengan family lain... seronok giler!!
  
Sesi Pendaftaran

Hadiah yang disediakan

Malam tu, sebagai acara pembukaan, telah diadakan Sambutan Hari Ibu dan Bapa. So, yg jadi keutamaan adalah makwek, atuk n mak2 dan abah2 ler.... potong kek sampai 2...huhuh.... meriah sungguh... then sambil makan tu, my hubby bukak slide family yg aku dah buat.... masing2 dok menjerit cam nampak artis tgk konsert bila muka masing-masing keluar.... hahhaha... seronok sungguh.... kemudian tu barulah sesi pembahagian kumpulan bermula dan perbincangan untuk pembahagian game di antara ahli kumpulan... warghh... masa ni... bukan main lagik memasing.... dpt lak geng2 lanun.... berlagak lee... hahahahha...

makan sambil tontong video family
 
My mum n dad potong cake
Inilah ketua keluarga kami.... tgh potong kek untuk
Sambutan Hari Ibu dan Bapa

Semasa sesi perbincangan setelah pembahagian ahli kumpulan untuk
sukaneka

Pada 29hb tu.. hmmm... berlangsungnya sukaneka kat padang Japerun Ayer Molek... sebelum sukaneka bermula... kami start dgn senaman dan tarian poco2 dulu... aku telah mintak tolong nurul my best friend jd cikgunya.... at the last, aku pun joint nurul kat depan untuk jadi contoh wat poco-poco... mmg kelakar gile bila tgk masing2 punya aksi wat poco-poco terutamanya packcik razak aku... dah dah jadi tarian hula pun ada... kahkahkah... so bila dia wat perangai ntah apa2 tarian yg dia buat, so yg lain2 pun dah tak wat tarian poco2 lgk... jadi joget lambak pun ada.... bukan apa... dok takleh buat sbb bantai tergelak jer.....hahahahah

aku dan nurul jadi instructor

macam-macam pesen keluar bila masing2 buat poco-poco

Untuk pengetahun korang, punyala penat nak set game malam tu untuk wat sukaneka ni.... mcm-mcm game yg kami dah buat...hmmm... but everything mmg fun giler... saper yg ada kat situ... mmg confirm bersukan sambil nak gelak guling2.... mcm2 perangai cousin ngan pakcik-makcik aku aritu..... itu lom termasuk yg mengelat lgk tu... hampeh tol... hahahah... whatever pun... happy aku tgk bila semua org have fun... on the same time aku ler yg pening bila jadi juri.... huhuhuh... sib baik ada cousin2 aku yg byk membantu dari segi mengira markah... setting game dan pengadil...

Lari Kaki Tiga.. terkengkang-kengkang... hahahahah

Acara Anak Gorila... ni la acara yg paling kelakar aksinya... hahahha
  
Antara acara kanak-kanak, lawan tiup belon

Acara bowling kelapa.  Actually ni aksi paklong aku yg sbnrnya tak
 jointpun game ni... tp disebabkan bengang dgn yg muda2 asyik tak
kena n strike.. then gaya jer lebih... tu yg dia pun nak try jugak....
 u know what... strike tu...

Gelagat kumpulan utuk game mummy tercantik

Tangkap belon air

Save the water ball.... seronok budak-budak ni main game ni... yg
mak-mak pun loghat sama...

Ikat rambut suami terbanyak... aku pun joint jugak

Lihat laaa... comel tak??!!

Paling best bila wat game futsal padang (sebab tak main dlm court... heheheh) between family seremban n family melaka (actually dalam keluarga aku ni terbahagi kepada 2 site sbb ada yg duduk seremban dan ada yg duduk melaka)..... eventhough cik razak dok puchong... dia still site melaka.... so, masa game tu.... my hubby jadi juri... adehh.... aku jadi penonton ni.... nak pecah perot ngan guling2 kat tepi padang tu bila tgk aksi pakcik2 n aku cousin aku main... cik razak terutamanya laa.... main pakai bontot jd keeper n siap kecikkan lagi kon gol tu... mmg takder can ler org seremban nak masuk gol... hahahahahah.. paklong aku tak puas hati wehhh!!! hahahah...

Aksi Futsal Lelaki.. yg baju putih tu team melaka & yg baju hitam
 tu team seremban

My hubby jadi juri dok bawah pokok kelapa rendang... hahahahah

Haa.. inilah namanya penjaga gol bontot!!! kahkahkah!!

Futsal untuk team perempuan pun boleh tahan la jugak gamenye... yg kelakarnya... mcm lalat hurung taik masing-masing kejar bola.... kahkahkah.... walaupun penat main futsal setengah mati kat tgh panas tu tp game mmg best!

Aksi team perempuan lak main futsal... gaya cam pro je.... hahahah

penonton kitorang.... mcm2 gaya... hahahha

Lepas sumer sukan habis... masing2 pun balik rumah makwek untuk makan tengahari dan berehat.   Saper yg masuk surau kat umah makwek tu, confirm dengar macam-macam bunyi org berdengkur sbb kepenatan... ahhahaha... petang tu baru start nak masak bbq untuk makan malam.... kesian la sape yg kena siang ikan... bergasak diorang menyiang ikan utk makan malam tu.... menu malam tu... ikan bakar, ayam bbq n kambing salai di samping makanan yg di order oleh katering penjara henry gurney (for info makanan untuk family day ni sumer dimasak oleh katering penjara henry gurney)... thanks to cik enal yg menaja kambing salai ni utk kitorang... (padahal aku sendiri tak makan kambing) hehehehhe...

bergasak menyiang ikan....

berposing tayang ikan yang dah wangi kitorang kerjakan... hehhehehe 
 
kambing salai... tajaan my uncle cik enal... yg tunjuk tu bukan
cik enal yee...  tu cik razak...

Malam tu, after makan, sesi untuk penyampaian hadiah dan pertukaran hadiah family.   Alhamdulillah, walaupun simple, masing-masing bawa pulang hadiah.  Itu yang penting, takder la yg melopong bila balik. Tak lupa juga aku telah order plak untuk setiap family sebagai tanda peringatan terhadap family day ni... Overall... mmg best la family day kalini... By the way... ada di antara cousin aku yg menyambut birthday... so, mereka menggunakan peluang ini untuk buat surprise... lg la happening gathering ni...
   
Surpriseeeee!!! celebrating birthday ezrul n keef
 
Sharul (my cousin) antara ketua keluarga yg dpt plak Family Day Hj. Sahri

My cousin dpt hadiah besar (tp ringan... heheh)
semasa sesi pertukaran hadiah... berlari member nak
 amik hadiah.. skali ringan... hahahaha
 
Cik razak dan memek mukanya masa ambil
hadiah grouping... cute leee

aku pun dapat hadiah jugak tau... share
 dgn bik lipah untuk kategori ikat rambut suami
 terbanyak
  
Ni la hamper juara.... besau dari
pak long yg tukang bg hadiah tu.... hahahah

Hadiah Futsal Lelaki - team melaka menang

Hadiah Futsal Wanita - team seremban menang

Anyway... lastly nak say special thanks to all my family yg dapat joint family day ni.... tanpa korang... family day ni takkan menjadi... next time kita plan family day yg hapening lagik k... dalam kepala otak along ni dah mcm2 idea yg ada.... see u later!!! muachhhh!!!


more pics to see at my fb:
part 1

part 2

part 3
part 4
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...