Jumaat, 29 Julai 2011

Dapat Hadiah Raya Walaupun Belum Puase Lagi.... ^_^

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 4:33 PTG
Reactions: 
0 comments

Harini aku baru jer masuk kerja selepas 3  hari aku cuti berkabung di atas pemergian allahyarham atuk aku.  Cuti memang best... tapi kesian lak anak-nak aku  memonteng sekolah jer.  Anak-anak aku sukelah tak ke sekolah.  Raya keling dia kalau cuti.  Hahahha

But today aku gi kerja dengaan kelencunan.  Kereta aku rosak, so terpaksalah today gi kerja naik motor yang hubby tinggalkan kat rumah.  Kebetulan pulak today hujan lebat dari subuh.  Perghhh....!!! Pempaham sendirilah.  Sampai pejabat jer body dah agak-agak kebasahan walaupun pakai baju hujan.  Dalam tension-tension badan basah masa sampai opis tu, tengok-tengok ada bungkusan hadiah tuppaware ni.  Ingatkan boss punya hadiah,  bila tanya staff yang mengganti tempat aku semasa aku bercuti tu, katanya hadiah tu untuk aku dari wakil peniaga gerai jualan yang aku handle kat NRE iaitu En. Fairuz.  Hussshhhh... bestnye... terubat skit hati bila tengok ada hadiah.  Dah la dapat tuppaware... dalam tuppaware tu ada cake lagik... Black Forest Cake dan Lemon Blackcurrent Cake.  Package la katakan... Siap ada tulis Selamat Hari Raya.  Puase pun belom.  dah sebut Raya.... Hahahhaah!!!!! Apa pun, hadiah tu nak open kat opis sayang pulak... nak tunjuk kat hubby la bila balik umah nanti... hehehehhe.... bagi dia jelesss!!!

Anyway thanks Abg Fairuz.... I like!!!!

Selasa, 26 Julai 2011

Perginya Datukku Yang Tersayang - Haji Sahri bin Odrus

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 1:02 PG
Reactions: 
2 comments
Sewaktu aku menulis entry ini, aku baru sahaja dikejutkan dengan berita pemergian Atuk aku yang tersayang.  Aku sedang menunggu kehadiran adik aku Angah atau sepupu aku Shahril untuk membawa aku sekeluarga pulang ke Melaka jam 3 pagi nanti.   Waktu-waktu begini pula kereta aku rosak.  Dan pada waktu ini juga suami aku outstation di Johor.  Kenapalah aku diduga waktu-waktu begini.   

Ketika ini aku terusan menitiskan air mata mengenangkan segala kenangan manis aku bersama atuk sejak kecil hingga besar.  Saat Atuk mengajar aku mengaji dan sembahyang.  Saat Atuk suruh sapu laman rumah atuk dan menolong atuk menoreh getah dan buat getah keping untuk dijual.  Saat Atuk jengilkan mata kalau aku degil.  Saat Atuk bercerita dan beri nasihat berjela-jela.  Dan paling tak lupa saat Atuk mengusik atau mengejek aku yang aku ni anak keling kalau aku balik kampung.  Aku rindu Atuk dan segala-galanya kenangan bersama atuk!!!

Tapi aku redha.  Atuk telah pergi selamanya mengadap Illahi sebentar tadi jam 12.15 am 26 Julai 2011 ketika umurnya 92 tahun.  Aku redha Atuk pergi sebab aku tak mahu Atuk terus menderita dengan sakitnya.  Aku tak sanggup lihat atuk menjerit-jerit dan menangis saat dia menahan sakit.  Aku harap Makwek (nenek aku) redha Atuk pergi.... kesian Makwek.

Macam mana aku nak terangkan kesedihan aku saat aku menulis ni.  Hanya air mata meneman kesedihan aku saat aku menulis ni.  Sambil aku meletakkan gambar atuk di dalam entry aku ni semakin laju air mata aku bila teringatkan aku mengusik atuk suruh senyum bila bergambar dan atuk senyum sampai ke telinga walaupun matanya tak nampak. 

Baru semalam aku menulis entry minta kesejahteraan atuk.  Tetapi atuk tetap pergi.  Allah tetap ambil Atuk. 

"Atuk... Along doakan atuk sejahtera di sana dan ditempatkan di dalam golongan orang-orang  yang beriman.  Along akan sentiasa rindukan atuk.  Tak sia-sia Along balik Sabtu dan Ahad lepas ni untuk lihat Atuk.  Sekurang-kurangnya Along dapat lihat Atuk dan pegang tangan Atuk untuk kali terakhir walaupun Along takde di sisi Atuk saat Atuk pergi.  Tapi Along sedih tahun ni Along tak dapat lagi cium tangan Atuk Syawal nanti seperti biasa dan Along tak dapat lagi mendengar doa Atuk yang berjela mendoakan kesejahteraan dan murah rezeki Along bila Along bagi Atuk ang pow raya sejak Along kerja. Along rindu Atuk!! Atuk pergi sebelum sempat kita semua menyambut Ramadhan dan Syawal.  Sedih sangat-sangat!!!"

Sesak nafas aku bila menangis dan menulis ni.  Apa-apa pun, Al-Fatihah buat Atuk....

Gambar kenangan bersama Atuk.  Atuk terus tersenyum walaupun mata dia tak nampak ketika gambar ini diambil


Isnin, 25 Julai 2011

Atukku Sayang!!!

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:14 PTG
Reactions: 
0 comments
Aku syukur, dalam usia aku menjangkau 32 tahun, aku masih mempunyai atuk dan nenek walaupun hanya disebelah mama aku jer. Sekurang-kurangnya, anak-anak aku juga sempat bermanja dengan moyang mereka. 

Namun akhir-akhir ini, kesedihan sering menggamit perasaaan kami sekeluarga bila kesihatan atuk semakin teruk.  Malah kebelakangan ini semakin menjadi-jadi.  Almaklumlah... umur atuk dah 92 tahun. 
 
Hari Sabtu dan Ahad yang lepas, kami sekeluarga panik bila atuk kelihatan nazak di kampung.  Lebih-lebih lagi bila atuk dah mula minta maaf ngan Makwek (nenek) aku sebelum nafas atuk tersekat-sekat.  Nasib baik tak lama lepas tu, Atuk stabil semula.  Makwek cakap selama hidup dengan atuk, atuk tak pernah minta maaf dengan makwek macam ini.  Semua orang yang datang dirumah induk sibuk membaca yassin dan sering berada di sisi atuk.  Paling sedih bila atuk nak dengar orang mengaji disisinya.  Kami takut kehilangan atuk.  Tapi bila difikirkan balik, seandainya ditakdirkan atuk untuk pergi, kami sekeluarga sudah redha tetapi mungkin pada awalnya kesedihan tu akan berpanjangan sedikit bila atuk yang disayangi yang menjadi tunjang keluarga kami akan pergi selama-selamanya.  Walaubagaimanapun, buat masa ini, aku mendoakan atuk sihat sejahtera dan masih boleh beraya dengan kami menjelang Syawal nanti. 
 
Kepada keluarga aku yang tak jemu menjaga atuk dan juga bergilir dalam menjaga atuk... aku ucapkan terima kasih kepada kalian semua.  Hanya Allah yang mampu membalas jasa kalian. 
 
Kepada ahli keluarga yang lain yang belum sempat jenguk atuk, jenguklah atuk tu sementara dia ada.  Jangan nanti  bila dah takder baru menyesal. 
 
Aku berharap, jika kawan-kawan yang terbaca blog aku sudilah kiranya untuk mendoakan kesejahteraan atuk aku.  Moga Alllah dapat membalas jasa kalian. 

Aminnnnn!!!!
Walaupun Atuk uzur dan terlantar, Atuk tetap cuba senyum bila kami suruh atuk bergambar ketika ini. 
 

 

Khamis, 21 Julai 2011

Volleyball Team NRE in 3rd Place @ Sukan NRE 2011

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 5:16 PTG
Reactions: 
0 comments
Bukan senang nak menubuhkan 1 pasukan bola tampar yang mantap.  Team aku sendiri masa mula-mula nak ditubuhkan pun pelbagai masalah yang timbul.  Nasib baik pengurus pasukan kami Mohd Nazrul Syahid tu penyabar orangnya. 

Untuk makluman korang, team kami pasukan bola tampar wanita NRE ni memang orang atau pihak yang tak espect lebih untuk pergi jauh dan menang.  Bukanlah aku nak menunding jari pada sesiapa, tetapi sejarah dulu memang banyak mengajar kami erti kesabaran.  2 tahun lepas, bola tampar wanita tiada team yang boleh dihantar.  Antara sebabnya, aku sendiri dah beralih arah bermain futsal dan pemain-pemain yang lama tak dapat nak bersekepala dengan pengurus dan kapten yang lama.  Bab itu tolak tepi.  Walaubagaimanapun, bola tampar wanita NRE pernah menjadi satu-satunya team pertama di NRE yang mendapat tempat walaupun tempat kedua semasa Sukan NRE 2005 kali pertama dengan bertemu  Juara bertahan FRIM.  Namun, sejak dari itu, team bola tampar dipandang sepi.   Sedihkan.... Heheheheh ^_^

Aku bersyukur pada tahun 2011 ini, team bola tampar wanita NRE mampu berdiri semula walaupun pelbagai halangan.   Yang penting, dengan adanya pengurus seperti Nazrul dan Kapten seperti Nurcaya, semua pemain lebih ceria dan happy.  Kalau kita berbuat salah dalam permainan, kita buat balik yang baru dan perbaiki kesilapan kita.  Bukan makin menghentam walau dalam permainan dengan pihak lawan!! Kan bertambah stress!! Lagi satu... paling menyampah kalau ada orang luar yang melebih-lebih dari kapten yang ada kat dalam game ni.  Rasa nak sepuk jer.... Sesiapa yang terbaca entry aku kalau terasa, aku minta maaf sangatlah.  Hakikatnya, aku happy giler dengan team yang ada sekarang ni.  Begitu juga dengan rakan seperjuangan aku yang lama. 

Tanpa sedar, aku terserius pulak.  Hahahha.... bukan apa, aku amat seronok nak story hingga terbangkit kisah lama pulak.  So, kita story pasal game la ekk.... Alhamdulillah, untuk kali ini walau dalam kepayahan, akhirnya  team bola tampar wanita NRE berjaya mencukupkan 12 orang ahlinya demi Sukan NRE 2011 walaupun tak semua yang dapat turun padang bermain.  
Team kami best!!!!
Dari kanan berdiri:  Emmy, Fateha, Norehan, Nurcaya, Che Zakiah, Fadzilah, Nor Azean, Haslina
Dari kanan duduk: Wahida, Koh Cheng Cheng, Rosemary dan Siti Hajar

15 Julai 2011

Sebagai permulaan bagi Sukan NRE 2011, bola tampar adalah antara acara terawal yang dipertandingkan sebelum berlangsungnya Acara Perasmian Sukan NRE 2011.   Team aku bertanding di awal pagi dalam hujan renyai-renyai.  Kesian....

Team NRE berada dalam kumpulan B yang mana menempatkan juga Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Institut Tanah dan Ukur Negara (INSTUN).  Maka team NRE akan berlawan dengan JAS dan INSTUN bagi memastikan team NRE dapat ke semi final.

Sebagai permulaan, team NRE berjumpa dengan INSTUN.  Alhamdulillah, untuk game yang pertama kami berjaya dengan set 2-0.  Ini juga berkat dari sokongan Pasukan Sorak NRE yang memang best.  Thanks you all!!!!

Game kedua akan berlangsung keesokkan harinya untuk laluan kepada Solat Jumaat dan Perasmian Sukan NRE.
Kapten sedang mengatur strategi
Sesi panaskan badan sebelum berlawan dengan INSTUN
Bergambar dengan refri, Abang Zahari
Pasukan Sorak NRE
Bersemuka dengan INSTUN
Aku membuat serve
Kebetulan tercaptured aksi aku begini... korang boleh?? heheheh
Bersalam dengan team INSTUN setelah mendapat kemenangan
Melepas lelah selepas tamat permainan pertama

16 Julai 2011

Di hari kedua, game kedua kami bertemu dengan JAS.  Game kali ini agak gentar juga sebab dari pihak aku sendiri, Ann dan Kak Chik yang merupakan orang lama akan bertemu dengan rakan seperjuangan dahulu.  Team NRE kena pastikan menang dengan team JAS ni bagi memastikan kami ke suku akhir.

Tapi, alhamdulillah, dengan kemenangan set 2-0 kami berjaya menumpaskan JAS.
Bersedia untuk bermain
Bersedia untuk berlawan dengan JAS
Aksi kapten semasa berlawan dengan JAS
Selepas tamat game kami dengan JAS, team kami pun terus ke gelanggang lelaki untuk menyaksi game team lelaki NRE berlawan dengan FRIM.  Walaubagaimanapun, nasib tak menyebelahi mereka pula.  Huhuhu... Kesian lak!!
Team bola tampar lelaki NRE
Aksi team NRE semasa bermain.
Antara aksi menarik yang sempat dicaptured
Pada sebelah petangnya pula jam 2.30 petang, team aku bertemu dengan NAHRIM di suku akhir.  Alhamdulillah, berkat sokongan kawan-kawan netball dan pasukan sorak NRE, kami berjaya akhirnya dengan set 2-0.  Dengan ini kami berjaya masuk ke semi final.
Penyokong dari pasukan sorak NRE dan team netball NRE
Aksi menentang NAHRIM
Sokongan yang paling best setelah menang dengan NAHRIM

17 Julai 2011

Di hari ketiga, untuk semi final kami bertemu dengan FRIM. Rasa frust betul jumpa FRIM di semi final.  Bukanlah nak kata kami tak bagus.  Untuk team seperti kami ni yang baru 1 bulan lebih training, maybe agak susah untuk beat team FRIM yang memang dah pro dan teratur.  Untuk mendapat Johan, team NRE kena mengalahkan FRIM.  Jika NRE kalah, kami kena fight untuk mendapat tempat ketiga selepas berlawan dengan FRIM nanti.  Namun kami tetap berusaha bermain bersungguh-sungguh dengan harapan yang tinggi dalam game ini.  Tapi kemenangan tetap berpihak pada FRIM dengan set 0-3.  Point NRE dan FRIM tak jauh beza untuk setiap set tetapi nasib tetap tidak menyebelahi kami. So sad!!
Berbaris dengan pihak lawan FRIM
Bersalam dengan FRIM sebelum bermula game
Berkumpul untuk kata-kata semangat sepasukan
Semasa berlawan dengan FRIM
Dengan kekalahan dengan FRIM tu, kami kena pastikan yang kami mendapat tempat ketiga.  Untuk itu, kami bertembung pula dengan JAS.  Baru harapan tu rasa mulai cerah.   Heheheh....

Alhamdulillah, target tempat ketiga yang diidamkan akhirnya berjaya juga dengan set 3-1 dengan JAS.  Ternyata kami boleh berjaya!!!  Walaupun ditempat ketiga, team aku syukur sebab  team aku adalah satu-satunya outdoor game NRE yang mendapat tempat.  Huhuhu!!! Bangga giler beb!!!
Kata-kata semangat yang aku lontarkan kepada kawan-kawan sepasukan setelah tewas di tangan FRIM dan memastikan NRE mendapat tempat ketiga jika berlawan dengan JAS
Tunjuk jersy aku... No. 5 ok!!!
Penjaga garisan.. Iela semasa lawan dengan JAS
Aksi NRE semasa berlawan dengan JAS
Pasukan JAS
Kemenangan yang amat bermakna buat kami.   Terharu giler beb!!! Semua berpelukan!!
Happy tak terhingga tanpa aku sedar aku menitiskan air mata.  Akhirnya berjaya ditempat ketiga!!
Dengan kemenangan ini, team kami dah tak sabar nak ambil hadiah kat majlis penutup tu nanti.  Hahahah.  Poyo giler.  Tak dinafikan, memang kami penat giler hingga tak larat nak join perbarisan NRE.  Dah lah muka rentung.  Adussss!! Tengok cermin pun ngeri la beb!! Muka maasing-masing dah macam bangla dan bajau laut.  Hahahah!.

Semasa penyampaian hadiah.... kapten kami diiringi dengan sorakan team kami dan pasukan sorak yang bukan main kuat masa kapten kami ambil medal di stadium.  Cayalah!!!!!!!!!  Love this team!!!
Kapten kami Nurcaya semasa mengambil hadiah tempat ketiga
Team bola tampar wanita NRE bersama pengurus nak tayang medal berlatar belakangkan Kompleks Sukan UPM
Tayang medal lagi!! heheheheh
Love this team!!! Muachhhh
Lastly.. aku happy giler dengan adanya team ni walaupun team bola tampar kami hanya dapat menyumbang tempat ketiga, tetapi kemenangan ini amat bermakna buat kami setelah usaha kami diperlekehkan sebelum ini.... Semoga team ini berjaya mendapat tempat yang lebih baik di Sukan NRE dan mana-mana pertandingan di masa akan datang.  Kita usaha lagi yer... Caiiiyokkk team NRE!!! Love u all!!!

Rabu, 20 Julai 2011

Sukan NRE 2011

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:22 PTG
Reactions: 
2 comments
15-17 Julai 2011 - UPM, Serdang

Haaaa.... inilah acara Dwi Tahunan yang amat ditunggu oleh warga dari kementerian dan jabatan di bawah Kementerian Sumber Asli Dan Alam Sekitar.  Sejak penubuhannya pada tahun 2004, sukan Dwi Tahunan ini yang mula diadakan pada tahun 2005 menjadi medium rasmi untuk kakitangan jabatan dan kementerian menunjukkan bakat dalam sukan yang diminati. 
Pada tahun 2011, Sukan NRE Kali ke 4 diadakan di Universiti Putra Malaysia pada 15-17 Julai 2011 dianjurkan oleh Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia sebagai tuan rumah.  Kali ni agak meriah jugalah sambutan yang dibuat oleh JUPEM.  Bukan senang nak menguruskan satu majlis yang besar...
Pada tahun ni, aku mewakili NRE sebagai pemain bola tampar.  Seingat aku la, sepanjang aku menceburkan diri dalam Sukan NRE, pada tahun 2005 aku bermain bola tampar dan mendapat tempat ke 2.  Satu-satunya game yang NRE menang pada tahun itu.  Pada 2007, aku juga bermain bola tampar tetapi takder rezeki membawa pingat untuk NRE.  Pada tahun 2009 aku mengubah haluan dengan bermain futsal dan team aku tetap tiada rezeki juga.  Dan pada tahun ini, aku berpatah semula untuk bermain bola tampar dan nampaknya rezeki berpihak kepada team aku tahun dengan mendapat tempat ketiga yang merupakan satu-satunya outdoor game yang mendapat tempat untuk pasukan NRE.
Pada tahun ni juga, julung kali ditubuhkan Pasukan Sorak NRE atas permintaan KSU.  Memang meriah sungguh pasukan sorak ni.  Happy giler kalau mereka ada untuk bersorak ketika kita menentang lawan.  Boleh jadi bertambah bersemangatlah dengan adanya diorang ni... Cayalah... Caiyokkkk!!!!
  
Acara Pembukaan - 15 Julai 2011

Sepatutnya pada kali ini, aku dan team tak perlu berbaris untuk perbarisan semasa pembukaan Sukan NRE sebab hanya peserta yang terpilih sahaja yang berbaris.... Tapi nampak gayanya,  kitorang ni memang dah betul-betul langkah kananlah sebab kebetulan kami nak melintas padang, AJK Sukan NRE pun pangil untuk minta kami join bebaris..... haishhh... dah la panas terik!!!  Nak meramaikan ahli perbarisan katanya... layankan jer laaa.... tapi walau apa pun... tak kiralah hari panas ke apa.... acara bergambar adalah paling utama.. pantang tala camera jer... berdedai bersusun nak bergambar... hahahahhaah
Ketua Kontijen En. Baba (kiri skali), Lokman pegang bendara dan sarah pegang sepanduk NRE
Kontijen NRE berarak
Lenggang kangkung jer aku berbaris... heheheh
Semasa acara pembukaan,  antara aktiviti-aktiviti menarik perhatian kitorang ialah persembahan pancaragam dari Tentera Malaysia yagn mengiringi acara perbarisan, persembahan nyanyian dan koir dari JUPEM yang berpakaian baju perlbagai kaum di Malaysia, bacaan ikrar untus semua kontijen, persembahan tarian kanak-kanak sekolah rendah yang sememangnya best, persembahan khas seni mempertahankan diri, aksi letup meletup dan macam-macam lagik.  Kiranya, kali ni punya event pembukaan memang best-best la. 
Pacaragam dari tentera Malaysia
Pembawa bendera
Sesi menaikkan bendera Sukan
Acara baca ikrar
Persembahan koir dan nyanyian dari JUPEM
Tarian yang menarik dari kanak-kanak sekolah di Puchong
Persembahan beladiri dari pelbagai jenis seni bela diri
Perasmian menembak dari Menteri
Sasaran menermbak menteri
Acara gemilang pembukaan Sukan NRE 2011
Sesi bertemu Menteri dengan kontijen
Medal yang disediakan untuk setiap kontijen
Pasukan sorak yang memantau dari grand stand... cayalah...
Bergambar sakan dengan semua kontijen NRE yang berbaris!!

Acara Penutup - 17 Julai 2011


Biasenya acara penutup memang kurang mendapat sambutan apatah lagi kalau team tu dah kalah.  Tapi atas arahan YDP, nak tak nak kena la jugak datangkan... Heheheheh
VIP yang menyaksikan perlawanan bola di antara JPSM dan JPS
Sebelum acara penutup tu,  perlawanan bola sepak final di antara JPSM dan JPS telah diadakan.  Nampaknya, 2 pasukan ni menjadi perhatian ramai.  Yang kelakarnya bila siap ada bergaduh sebab tak puas hati kawan kena langgar.... haishh.. skit-skit mau gaduh...!!! Tak pasal-pasal kena kad merah.  Kapten pasukan JPSM bernama Lukmal dan pemain dia yang bernombor 8 bernama Syahir menjadi perhatian sebab hensem... hahahah... boleh gitu.... ???  Kebetulan ada lah brother yang agak poyo kat situ suruh kami sorak untuk JPSM.  Kami ni sorak macam tak berapa nak ikhlas... sebab kesian.. hahahahahah.  Sorak pun sebab 2 pemain yang menjadi bahan usikan kami untuk aweks yang belum kawen untuk team pasukan sorak NRE. Hahahahahha.  At las.... JPSM berjaya juga dengan gol 2-1.  Cayalah!!
Kapten Pasukan Bola Sepak JPSM dan JPS
Bersedia untuk bertarung
Mamat yang pakai bendera JPSM ni la yang aku story tu... hehehheh
Kemenangan pasukan bola sepak buat JPSM... tahniah!!!!
Cerita pasal performance NRE semasa acara penutup tu.... Hanya 3 game yang berjaya mendapat tempat.  Team Congkak dan Snooker dapat tempat kedua manakala team bola tampar dapat tempat ketiga.  Apa pun, aku bangga sebab team bola tampar satu-satunya team outdoor game yang berjaya mendapat tempat untuk NRE.   Tahniah juga kepada pasukan badminton yang mendapat tempat keempat.  Walaupun tempat keempat, sekurang-kurangnya memberi mata lebih sikit untuk NRE. 
Kapten Pasukan Bola Tampar mengambil medal tempat ketiga
Pasukan Snooker di tempat ke 2
Pasukan Congkak mendapat tempat ke 2
Apa yang aku nak story sangat yer dalam entry ni.... kalau pasal team bola tampar aku, aku nak buat entry lain... baru gempakkan... hahahahah

Oklah, congrats kepada kontijen-kontijen yang berjaya.  Keputusan keseluruhan ialah

1) Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS)
2) Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)
3) Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia
4) Jabatan Ukur dan Pemetaan
Markah keseluruhan setiap kontijen
Kita tunggu tahun 2013 pula yer.. Masa tu, JAS pula jadi hos... Good Luck JAS!!!!
Penyerahan bendera sukan kepada Ketua Pengarah JAS yang akan menjadi hos Sukan NRE pada 2013


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...