Selasa, 26 Mac 2013

Sambut Besday Dengan Geng Koir

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 5:50 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
26 Mac 2013 
Bilik Makan VIP NRE

Baru aku sedar..... dalam kumpulan koir kami yang tak seberapa orang ni.... boleh pula ada 5 orang yang menyambut birthday pada bulan Mac.... dah alang-alang sampai 5 orangkan jadi kami decide untuk share beli cake dan potong kek bersama masa lepas training menyanyi bersama kengkawan koir yang lain.... tapi sayang pula sahabat yang bernama Hanis tak dapat turut serta kerana desakan tugas.  Yang pastinya... Aku sambut birthday in advance kali ni... hehehehe.... ini semua poyooooo!!!

Apa pon... Happy Birthday March Girls!!!
Dari kiri Zaza, Ida, Ila dan Aku
Layan diri sorang-sorang potong kek!!

Isnin, 25 Mac 2013

Layan F1 Kat Sepang International Curcuit

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 4:05 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
23 Mac 2013 (Sabtu)
Sepang International Curcuit

Alkisah.....

Aku telah dapat 4 tiket free dari kawan untuk masuk tengok F1.  Akibat tak pernah merasa or feeling tengok F1... aku pon layan jugalah tengok F1 dengan anak-anak di hari Sabtu yang lepas untuk sesi saringan perlumbaan tu.  
Sebenarnya.... aku main redah jer..... tak tau hala tuju nak parking kat mana... boleh tengok perlumbaan tu kat mana... memang asal boleh aku redah jer la haritu..... Nak jadi citer.... berpusing disekitar SIC tu.... akhirnya baru tau parking kat mana..... dah la tak boleh masuk kat area macam stadium tu.... pastu disuruhnya parking kat kelapa sawit.... pastu fee dia RM30!!! Perghhhh!!! Giler babas buat duit.... terkena aku... nak tak nak dah sampai aku harung jugak laa..... pastu.... rupanya kena jalan kaki lebih kurang 500m-1 km untuk ke gate C3 tempat aku nak masuk tu... aku ingat dekat.... rupanya jauh.... dah la panas terik.... turun naik  bukit la kalau nak jalan kaki.... memang basah ketiak laa.... Kebetulan.... banyak pula mamat motor yang buat teksi motor kat situ memberikan khidmat untuk ke gate yang disediakan.  Aku pon disebabkan tak larat... nak tak nak.... naik jugalah motor share ngan anak lelaki aku..... 1 motor di caj RM5... so aku 2 motor RM10... perghhhh!!! Duit lagik!!! Dah la lom gaji ni... rasa nak nangis.... huhuhu.... 
Sampai je kat gate C3.... rasa cam terkedu.... firtsly.... ingatkan kat bukit tu ada la pokok... tak kisah kalau tak duduk kat grandstand asal redup walau di tepi bukit.... rupanya tengah padang panas terik takde sibiji pokok pon.  Nasib baik la hanum dan kimie ada bawa payung sorang 1... huhuhu... so kami berbumbungkan payung dan bertikarkan rumput yang bersemut.... huhuh... nak tak nak la kan.... aku sampai situ nak dekat kul 3.15 petang.... perlumbaan start jam 4 petang... cer korang  bayangkan  betapa hebatnya kitorang stay kat tengah panas yang giler babas tu dengan hanya berpayung... macam takder effect pon payung tu.... rasa macam dalam sauna tau.... huhuhuhu.... migrainn.....
Lebih kurang jam 4 petang baru perlumbaan start.... oklah.... dapat juga berpuas hati layan lap bila kereta tu berlumba.... tapi macam aku cakap la tadi... aku pergi nikan main redah jer.... tak tau apa persediaan yang perlu di buat.... rupanya kena bawa ear plug untuk mengelakkan telinga tak sakit..... kitorang ni pulak dah separuh pekak dah.... sakit giler gegendang telinga aku nih... huhuhuhu.... aku rasa sangat tak best!!! Di tambah pula dengan rasa haus yang tak boleh tahan.... boleh pulak tak bawak air.... huhuhu.... nasibbbbb!!!
Apa pon... aku puaskan hati aku dengan bergambar jer la kat situ..... takder apa pon yang best.... cukup time azan asar anak-anak aku ajak balik.... si hanum dah meragam kepanasan... si kimie pulak sakit telinga dan panas jugak... huhuh..... aku?? semua ada... hahahha... akibat nak merasa sangat kan tengok F1... haaa... amik ko!!!
Balik tu... kena naik motor lagi ke tempat parking... huhuhu... kena lagi RM10.... sabo jer laa.... Sampai jer kat tempat parking... ada orang jual air mineral yang kecil tu sampai RM2 sebotol... sabo jee laa... nak tak nak beli la jugak sebab dah kehausan..... air mineral jer pon tapi nikmatnya dia macam air oren.... tapi aku beli 2 jer then share bertiga.... huhuh... teruk benau aku ni.... bukan  berkira kedekut.... tapi berkira sebab tak berapa nak ada.... huhuh...... Yang geramnya.... masa kat standhill tu... bukan main bapak panas laaa cuaca..... tapi bila aku masuk jer kereta nak gerak keluar parking... terus hujan selebat-lebatnya.... perghhh!!! Sakit pula hati kita ni.... tapi aku ambil positif.... bukan apa... aku kan bawa camera dslr aku tu... kalau kena hujan kan leh jahanam... dah la tak bawak beg bagai.... redha jer laaaaa...

Pengajarannya ialah.... kalau nak pergi tempat gini... kena make sure fulus banyak walaupun korang dapat ticket free.  Jangan lupa bawak air dan payung... tak kira la korang dapat ke grandstand ke tak... nak menapak tu.... perghhhh.... panas wehhhh.... Jangan lupa bawa ear plug... kalau tak korang boleh pekak 1-3 hari tau... apa lagi ekkk....??? hmmm.... The conclution is... aku pergi hari tu memang tak best langsung laaa.... walaupun ticket free..... huhuhu.... Apa  yang aku dapat ialah haritu.... SUNBURN!! Nyampah!!!  tapi terima kasih la kat kakak kawan aku tu sebab bagi ticket F1 free tu.... Merasa juga kebingitan kereta F1 tu dari tak pernah merasa langsung.... huhuh....

Ticket aku tu leh pakai untuk hari Ahad jugak... tapi kami tak kuase la nak pergi... aku nak sedekahkan kat kawan aku yang nak pergi tapi dia tak ambil pula ticket tu dari aku....hmmm.... 

Oklah.... sekian dulu untuk harini... chow dulu....

Hanum & Kimie Menerokai KidZania

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:36 PTG
Reactions: 
0 comments Links to this post
19 Mac 2013 - Kid Zania Kuala Lumpur

Salam semua....

Today aku nak story mengenai anak-anak aku yang menerokai pengalaman belajar sambil bermain di KidZania Kuala Lumpur.  Sebelum tu... aku nak bagi sedikit info tentang Kidzania untuk korang tahu.... korang leh baca kat gambar di bawah ni....
Klik pada gambar untuk lebih besar yer.....
Apa pon... Anak-anak aku sebenarnya dah lama minta untuk pergi KidZania ni tapi almaklum le.... mahal dow... so sabar jer la dulu... ni pon dapat pergi sebab beli tiket murah masa program yang aku pergi Karnival Pelancaran Visit Malaysia Year 2014 kat Bukit Jalil bulan Januari aritu.  Dapatlah merasa... lagi pulak tengah kering nak tunggu gaji ni....so aku senyap-senyap jer lee.... huhuhu... Tapi disebabkan tarikh tutup dah nak habis... nak tak nak aku sekeluarga terpaksa la jugak redeem ticket ni... kalau tak rugi wehhh.... nasib baik la aku dapat cuti sebab kebetulan pula aku sebenarnya dapat cuti sakit sebab gastrik dan dan food poisening pada tarikh kami pergi tu.... walau tak larat aku gagahkan diri demi anak-anak supaya happy... nasib baik Pakcu Boy dia ada boleh layankan diorang dan aku hanya duduk memerhati jer sambil melayan sakit yang dah nak baik tu....

Pada aku.... KidZania ni memang la menarik untuk budak-budak.... tapi boring plak kat mak bapak yang menunggu... kebetulan adik aku Boy pon ada... dia pon terjebak boring skali... hahahah... nak buat camner... layan anak buah katakan....

Apa jer aku nak ceritakan.... kalau korang layan gambar-gambar ni... tau lah apa anak-anak aku punya aktiviti di sana..... 

So layan gambar dulu yer....

Pintu masuk... dah macam airport wehhh... heheheh
Tempat amik pas keselamatan
Hanum & Kimie dapat cek 50 kidzos setiap seorang yang akan ditukarkan kepada duit untuk menjalani aktiviti yang disediakan di Kidzania
Dah dapat redeem 50 kidzos seorang di bank... hehehehehe
** sedikit maklumat mengenai duit/kidzos yang diberikan... ada setengah tempat.... kanak-kanak akan menerima bayaran dari kerja yang dilakukan.... ada certain tempat pula seperti kilang-kilang, tempat pengeluaran sesuatu.... beberapa kidzos perlu dibayar untuk menjalani aktiviti tersebut.  Kanak-kanak akan dapat bawak balik hasil yang dibuat atau disediakan.... Jika duit yang tak digunakan tu berlebihan dan tak digunakan....  boleh guna kidzos tu untuk membeli barang di KidZania Store atau simpan diwaktu lain dan laku sehingga kanak-kanak mencecah 17 tahun untuk datang semula ke Kidzania
Mencari maklumat pekerjaan yang diminati... pergghhh.. siap buat resume tu yang tak tahan.... heheheheh
Pekerjaan pertama.... jadi Wartawan New Straits Times.... hahahhaha
Suasana di ruang tengah KidZania
Muka-muka orang-orang yang boring menunggu....
Nak jadi technician komputer la katakan.... 
Belajar jadi model plak.....
Gaya model yang tak boleh tahannnn.....
Belajar jadi pekerja TM pulak....
dah macam wayarman TM... hehehhe
Belajar jadi pengacara tv pulak
Jadi pembaca berita Buletin Utama....
Bekerja di Kilang Vitagen
Dapat minum vitagen....
Jadi pilot Air Asia pulakkkk..... 
Ada gaya tak jadi pilot??? 
Bekerja di Kilang Cadbury
Bekerja di Kilang Oreo
Bekerja di Restoran Marrybrown
  
Bekerja di Kilang Aiskrim Minimelts
Jadi DJ Radio lak.... tak boleh tahan.... nak jadi DJ radio bahasa inggeriss.... Tapi BI pon berterabur... terbelit lidahhhh... hahahhaha
Belajar jadi photographer dan photo editor... Pekerjaan yang ni paling anak aku  minat.... bukan main bergaya lagi.....
Gaya photographer memang A
Jadi model untuk editing gambar sendiri
Edit gambar yang dah diambil...
 
 Hasil gambar yang diambil dan diedit.... ok tak??? Kerja budak-budak kan.....
Buat kerja kraf pula.... Kimie cam tak minat....
Jadi Ahli Bomba.... Suka nau budak-budak ni main air.... hahahhaha
Belajar padam api....
 
Hanum try bekerja di Kedai Jewelerry pulak...

Hasil kerja yang Hanum buat....
Kimie nak jadi pekerja bank.... yang hantar-hantar duit tu... tapi tak secure langsung... hahahhaha
Hanum jadi pekerja Pos Laju yang tak berapa laju...  :P
Masa untuk pulang.... petugas KidZania menyanyi untuk semua kanak-kanak yang ada untuk ucap selamat tinggal....
 
Ni resume KidZania dan sijil dari Dell yang anak-anak aku dapat.... Kelas ko jaahhhh
Sempat aku bergaya dengan icon KidZania.... layan jer....
 
Haaa.... ok tak aktiviti kanak-kanak kat sana...?? Menarikkan???  Banyak lagi aktiviti/pekerjaan sebenarnya yang anak-anak aku tak dapat nak join.... sebab masa suntuk... Aku dimaklumkan ada 99 jenis pekerjaan tapi tak terkejar semuanye wehhh.... itu nasib baik aku datang hari biasa tapi still tak cukup waktu... kalau datang hari minggu lagi laa tak sempat dengan masa suntuk dan kanak-kanak pon ramai..... anak-anak aku dok sibuk nak repeat lagi ke sana.... aku cakap "Korang ingat mama ngan ayah ni cop duit bank negara???!!!" Terus semua buat muka... Hahahah.... Ni namanya dah bagi betis nak bontot!!!

Balik tu aku yang kelaparan.... ngeri wehhh... makanan kat sana mahal giler babas... Macam kat Genting Highlands..... kalau beli makan pon share-share ngan hubby aku and adik Boy.... Bila keluar jer... makan tak ingat dunia... hahahah..... macam anak-anak aku untunglaa... join aktiviti yang kerja kilang dapat makan dan minum... kitorang plak kebulur... hahahah....

Pastu pandai plak tu charge gambar yang cun-cun kalau nak beli... anak-anak aku dah loghat nak beli gambo diorang.... terpaksa laa layan... terlokop aub aku taw.... Bukan nak berkira.... tapi jimat... kalau aku ni mak  bapak yang kaya raya takper..... ni... cukup-cukup makan jer....  huhuhu....

Oklah... sekian dulu story harini.... babai.....
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...