Khamis, 30 Ogos 2012

Resepi Roti Lapis Daging Berkeju @ Lagsana Melayu...Yummy!!!

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:14 PTG
Reactions: 
Salam semua


Today aku nak share resepi Lagsana Melayu for those yang nak hidangkan menu yang simple kepada tetamu  yang datang beraya tu.  Resepi ni aku dapat dari seorang kawan yang aku datang beraya ke rumah dia.  So aku pun mencubanya..... dah buat dan bagi orang lain rasa diorang kata sedap... Hehehhe... Menu ni memang  mengeyangkan dan mudah untuk dibuat.  Bahan-bahan pun mudah untuk didapati di kedai runcit.  Jom try yok!!!
Bahan Inti
300gm daging/ayam cincang @ 4 keping daging burger ayam (dihancurkan) 

** kalau nak daging lebih, 1 paket tu 400 gm  boleh disemuakan

1 biji bawang merah besar + 2 biji bawang putih ~ diketuk dan dicincang/blender
2-3 sudu besar rempah kari (ikut selera masing-masing) dibancuh dengan sedikit air


1/4 cawan air

kepingan cendawan butang yang diracik + mix vegetable / 1 biji kentang yang dipotong dadu - ikut suka nak letak banyak mana

sedikit garam dan gula
minyak


Bahan Roti
12kpg roti
5 biji telur
200ml susu fresh

1/4 sudu kecil lada hitam
1/4 sudu kecil lada sulah

8 kpg slice cheese
cheddar cheese ~ diparut


Cara:
Utk membuat inti
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan putih hingga bawang layu dan masukkan rempah kari yang dibancuh air. Goreng hingga naik minyak dan masukkan air.
Masukkan daging/ayam kisar dan goreng sambil tekan supaya daging/ayam tidak berketul.
Masukkan kepingan cendawan butang yang diracik+mix vegetable atau kentang.


Rasakan garam dan gula secukup rasa (jgn terlalu banyak garam sebab cheese yang akan diletakkan dalam roti nanti dah masin.... cukup sekadar rasa biasa sahaja)
Goreng hingga kering dan padamkan api.

Buangkan lebihan minyak dlm inti dan biarkan inti sejuk.


Utk membuat Roti Lapis Daging Berkeju:
Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dengan butter (kalau korang guna loyang biasa macam aku nih, alaskan loyang dgn aluminium foil dan lebihkan sedikit bahagian tepi untuk mudah nak keluarkan masa nak makan. Jangan lupa sapu keseluruhan loyang dan aluminium foil dengan butter.
Bancuh telur dan susu fresh bersama lada hitam dan lada sulah dalam sebuah mangkuk hingga sebati.
Celup sekeping roti ke dalam bancuhan telur susu tadi dan susun didalam loyang. Buat sehingga memenuhi ruang dalam loyang.
Tuangkan 1/2 dari inti daging tadi dan ratakan.
Susun slice cheese ke atasnya.
Ulang sekali lagi proses dari awal tadi dan tutup dengan 1 lagi lapisan roti yang dicelup kedalam bancuhan telur susu (sekiranya ada lebihan bancuhan susu boleh dicurahkan keatas roti atau dicelah2nya supaya tidak membazir.
Kemudian tabur dgn parutan cheddar cheese.
Bakar dalam oven yg dah dipanaskan pada suhu 180C lebih kurang 35 - 40 min (sehingga masak).
Keluarkan dari oven dan biarkan seketika.
Potong dan hidangkan.  Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan sos cili.


Senangkan..... ^_^
Gaya aku memasak tengahari semalam lepas ambil anak sekolah time waktu rehat

2 comments:

Non Tasbihaton Marhaban on 6 September 2012 5:15 PTG berkata...

hurmmmmmmmm cam sedap jer.. heehehhee

Tanpa Nama berkata...

emmm..yummy..memang menyelerakan.

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...