Isnin, 23 September 2013

3rd Leg, 4th Koryo National Circuit Taekwondo Championship 2013

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:58 PTG
Reactions: 
21 September 2013 - MRSM Tun Abdul Razak, Pekan Pahang

Salam semua...

Pagi-pagi aku dah melorat nak menaip walau agak busy arini dengan tugas.  Hahahha.... Kalau diikutkan semalam lagi aku nak menulis dah tapi disebabkan semalam aku melayan mata dan kemas rumah seharian so harini la aku baru sempat nak tulis.

Actually ni merupakan aktiviti anak-anak... aku dan hubby as parents hanya memberi sokongan dan melayan serta memantau aktiviti anak-anak ni.  Kalini anak-anak aku si Hanum dan Kimie telah menyertai 3rd Leg, 4th Koryo National Circuit Taekwondo Championship 2013.  Bagi si Kimie... ini merupakan tournament  dia yang ketiga tapi bagi si Hanum merupakan tournament yang pertama.  Seperti biasa, aku tak mengharapkan apa-apa dari Hanum sebab ini merupakan first experience dia.... nanti kalau aku push dia mesti dia lagi nerves.  Untuk si Kimie pon begitu juga.... aku tak mau letak harapan terlalu tinggi cuma aku mampu berharap dia dapat tempat  yang terbaik pon dah cukup bagi aku.
Koryo Circuit kalini diadakan di Pekan, Pahang.  Sabo jer la... agak jauh... puas fikir 18 kali nak pergi ke tak terutamanya hubby aku sebab masa tu belum sampai time gaji 1  hal.... pastu takut dia pon kena kerja.... takkan aku nak drive sengsorang pulakkan... tapi aku takder hal sangat kalau drive cuma hubby bimbang la kalau aku drive malam sebab aku ada masalah silau... memang mencabar ler nak pergi kali ni... kalau takat kat area KL dan Selangor memang takder hal... ni kalau jauh-jauh alam yang leceh.... Tapi demi anak-anak ku turutkan jua.

Pada 20 September 2013, anak-anak kena follow bas bersama team mate Koryo Sepang yang lain dan diorang berkumpul di Dengkil jam 9.45 malam.  Parents kalau nak pergi kena naik kenderaan sendiri... huiyooo... terpaksalah kan.... awalnya ada parent iaitu Kak Tipah dan Abg Mat nak follow aku but in the end bila aku bagi tau yang sebelum bergerak ke Pekan, Pahang ni aku kena ambil hubby aku dulu di rumah sebab dia tidur untuk cover masa driving malam tu... terus diorang cancel sebab diorang kalau boleh nak follow belakang bas untuk pantau anak-anak mereka jika nak makan atau minum di mana-mana perhentian yang bas tu  berhenti nanti.  So diorang say sorry dan katanya nak tumpang parents lain yang pergi sama... Aku tak kisahlaa... Macam aku pula bukan tak nak pantau anak-anak ni... bagi aku... inilah peluang anak-anak nak berdikari bersama kawan-kawan mereka.... Lagipun perjalanan malam kan... so confirm diorang tidur.. nak makan or minum memang tidak la kalau anak-anak aku.  Dah tau sangat... Tapi yang lawaknya.... aku ni sempat  balik rumah... sempat layan kucing lagi sambil jenuh nak kejutkan hubby untuk bertolak... bila dah gerak dari rumah dalam jam 11.30 tu kengkununnya nak drive rileks la... rupanya bas pon baru bergerak dari Dengkil. Haiyakkk... sempat jumpa di highway Gombak-Genting... Sampai di R&R Temerloh bas pon sama rehat, sempat la aku dan 1 lagi kenderaan parent (Ila dan Fendy) pantau dari jauh gelagat anak-anak.  Bukan nak apa sangat pon.... just nak tengok-tengok jer sebab dah kebetulan jalan sama kan... Yang kesiannya.... Kak Tipah dan Abg Mat yang nak follow aku awal-awal tadi tapi tak jadi... rupanya diorang sendiri tak follow belakang bas padahal mereka beria nak follow bas dari awal.  Sempat ngeteh katanya dengan parents lain sebelum bertolak... heheheh... Cian akak ku sorang ni... sabar jer laa yer Kak Tipah cayang....
Jam 4.15 pagi gitu aku, Ila dan bas sampai ke MRSM Pekan, Pahang.  Sampai sana berdedai budak-budak turun cari toilet dan tidur semula dalam bas.  Aku dan hubby pantau dari jauh.... tapi anak-anak aku perasan yang mama dan ayah diorang ada situ cuma diorang tak endahkan kami.  heheheh.... dah biasa berdikari anak-anak aku.  Ada budak-budak yang sambung tidur semula.... jam 6 lebih diorang bangun untuk persiapkan diri.  Kemudian baru diorang mula berlatih untuk panaskan badan sebelum perlawanan bermula jam 9.00 pagi.    Yang kesiannya diorang tak sempat breakfast pon... kalau  breakfast takut diorang muntah pula masa perlawanan.  Hadoiii... dah tau gini next time aku kena prepare makanan lebih awal supaya diorang lebih bertenaga.
Taklimat sebelum pertandingan
Sesi panaskan badan
Makluman untuk menentukan game ke berapa....
Perlawanan pertama diorang lebih kurang dalam jam 10 pagi.  Macam Kimie aku tak risau sangat sebab dia dah ada pengalaman.  Aku just bagi perangsang pada dia.... ada rezeki insyaallah.... Tapi si Hanum.... aku pula agak nerves... hehehe... mak yang lebih... Sebab ni first tournament dia.... jadi nampak Hanum macam nerves walau dia tak tunjuk... banyak menyendiri.... macam menyerah pada takdir.... huhuhu.... Tapi bila aku dan hubby dah bagi kata-kata semangat... baru nampak dia cuba yang terbaik.... First game dia menang... Masuk semi final untuk menentukan tempat ketiga dan siapa ke final, Hanum kalah dengan sangat bermaruah.... Sudden death ok!! Game berpihak kepada kedua-duanya... tapi kalau dah sudden death... memang nasib-nasib jer laa.... So nasib Hanum haritu hanya ditempat ketiga.  Tak boleh nak buat apa!! Keluar jer gelanggang Hanum terus menangis.... Mungkin dia target lebih... tapi takder rezeki...  Yang kesiannya anak cina yang lawan dengan dia... walau Hanum kalah dengan dia... teruk juga Hanum kerjakan dia sampai terdingkit budak tu...  Tapi nak buat camner.... Orang lama lawan dengan first timer.... no wonder la anak cina tu juara... Anyway... Hakimi pon begitu juga...hanya mampu di tempat ketiga.  Apa pon aku bersyukur... datang jauh-jauh at least Hanum dan Kimie ada medal untuk di bawa pulang.  Tapi Kimie nampak frust sangat... dia mana boleh kalah... heheheh... nak buat camner kan... Buat yang terbaik next time....
Selesai semua perlawanan.... majlis penyampaian hadiah diadakan secepat  yang boleh.  Tibalah masa Hanum dan Kimie untuk terima medal diorang.  Anyway....Aku dan parents lain juga bersyukur... secara keseluruhan Koryo Sepang mendapat tempat KEDUA untuk Koryo Circuit kalini.  Harap-harap next time punya perlawanan dapatlah tempat lebih baik gamaknya.... Aminnnnn!!!  Sempatlah kami parents ni berposing dengan piala kemenangan.  Sebelum balik... Sir Muhin yang merupakan Jurulatih Sparring Koryo Sepang sempat memberikan kata-kata semangat dan juga sempat mencalonkan beberapa orang yang bakal mewakili Kejohanan Remaja Kebangsaan.  Anak-anak aku belom remaja lagi yer... baru kanak-kanak... hehehehe.... Tak lupa juga diorang sempat possing as a team sebelum balik.
 Parents dengan Piala Kemenangan Keseluruhan - 2nd Place
Hanum dan Kimie... walau penat... nampak diorang happy.... Kami bertolak dalam jam 7 gitu... masuk jer kereta masing-masing semua baru terasa lapar tak hengat... hahahha... Kami sempat makan kat Tanjung Lumpur dekat ngan Kuantan untuk makan Tom Yam sedap punya... dan Ketam Telur Masin. Sedap wehhh... tapi bila dah makan masing-masing dah macam ular sawa gamaknya termasuklah hubby aku.  Kalau sepatutnya perjalanan dari Pekan ke Cyberjaya dalam 4-5 jam jer tapi dah jadi 11 jam sebab banyak berhenti berehat dan tido.  Bukan saja disebabkan tak cukup tido dan rehat pada malam sebelum tu... tapi disebabkan terlalu penat seharian di sana... kita mak bapak tak sparring pon letih wehhh.... Aku rasa ada 4 kali berhenti tido. Dari hubby aku cakap... mula-mula berhenti di Gambang... tido sekejap dalam 2 jam... pastu sambung perjalanan tapi mata still tak boleh tahan... berhenti di Temerloh.... tido lagi dalam sejam lebih.... pastu sambung perjalanan lagi dan stil mengantuk juga... then berhenti di Lanchang.... sampai di Lancang kami tido sekejap dalam sejam dan terus aku tukar jadi driver sampai la ke Gombak. Aku bawa kereta rileks jer sebab mata aku ada masalah silau cahaya... kebetulan jalan pon melengkau sana sini so ada baiknya aku bawa kereta rileks sebab bukan nak kejar apa pon.... Sampai Gombak aku ingat nak segarkan diri sikit at last hubby change jadi driver pula... Lepas tu ingat nak breakfast kat kedai kopi mana-mana sepanjang dalam perjalanan tu tapi mana ada kedai bukak awal pagi dalam jam 5 lebih gitu... so pemutusnya kami breakfast kat McDonald Sungai Besi jer.... hmmm... tu jer yang ada...
Sampai rumah dalam jam 6.45 pagi... subuh lagi wehhh... tapi bila dah segar mata tak boleh lak tido.. kitorang pon sesi mengemas la pagi tu...

Apa pon... bersyukur kali ni... anak-anak aku masih ada tempat dan peluang kemenangan... Moga kejayaan terus berulang buat anak-anak aku.  Amin.... Doakan ye kengkawan.... Mama dan ayah sanggat bangga dengan Kakak Hanum & Adik Kimie.....

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...