Isnin, 25 Mac 2013

Hanum & Kimie Menerokai KidZania

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:36 PTG
Reactions: 
19 Mac 2013 - Kid Zania Kuala Lumpur

Salam semua....

Today aku nak story mengenai anak-anak aku yang menerokai pengalaman belajar sambil bermain di KidZania Kuala Lumpur.  Sebelum tu... aku nak bagi sedikit info tentang Kidzania untuk korang tahu.... korang leh baca kat gambar di bawah ni....
Klik pada gambar untuk lebih besar yer.....
Apa pon... Anak-anak aku sebenarnya dah lama minta untuk pergi KidZania ni tapi almaklum le.... mahal dow... so sabar jer la dulu... ni pon dapat pergi sebab beli tiket murah masa program yang aku pergi Karnival Pelancaran Visit Malaysia Year 2014 kat Bukit Jalil bulan Januari aritu.  Dapatlah merasa... lagi pulak tengah kering nak tunggu gaji ni....so aku senyap-senyap jer lee.... huhuhu... Tapi disebabkan tarikh tutup dah nak habis... nak tak nak aku sekeluarga terpaksa la jugak redeem ticket ni... kalau tak rugi wehhh.... nasib baik la aku dapat cuti sebab kebetulan pula aku sebenarnya dapat cuti sakit sebab gastrik dan dan food poisening pada tarikh kami pergi tu.... walau tak larat aku gagahkan diri demi anak-anak supaya happy... nasib baik Pakcu Boy dia ada boleh layankan diorang dan aku hanya duduk memerhati jer sambil melayan sakit yang dah nak baik tu....

Pada aku.... KidZania ni memang la menarik untuk budak-budak.... tapi boring plak kat mak bapak yang menunggu... kebetulan adik aku Boy pon ada... dia pon terjebak boring skali... hahahah... nak buat camner... layan anak buah katakan....

Apa jer aku nak ceritakan.... kalau korang layan gambar-gambar ni... tau lah apa anak-anak aku punya aktiviti di sana..... 

So layan gambar dulu yer....

Pintu masuk... dah macam airport wehhh... heheheh
Tempat amik pas keselamatan
Hanum & Kimie dapat cek 50 kidzos setiap seorang yang akan ditukarkan kepada duit untuk menjalani aktiviti yang disediakan di Kidzania
Dah dapat redeem 50 kidzos seorang di bank... hehehehehe
** sedikit maklumat mengenai duit/kidzos yang diberikan... ada setengah tempat.... kanak-kanak akan menerima bayaran dari kerja yang dilakukan.... ada certain tempat pula seperti kilang-kilang, tempat pengeluaran sesuatu.... beberapa kidzos perlu dibayar untuk menjalani aktiviti tersebut.  Kanak-kanak akan dapat bawak balik hasil yang dibuat atau disediakan.... Jika duit yang tak digunakan tu berlebihan dan tak digunakan....  boleh guna kidzos tu untuk membeli barang di KidZania Store atau simpan diwaktu lain dan laku sehingga kanak-kanak mencecah 17 tahun untuk datang semula ke Kidzania
Mencari maklumat pekerjaan yang diminati... pergghhh.. siap buat resume tu yang tak tahan.... heheheheh
Pekerjaan pertama.... jadi Wartawan New Straits Times.... hahahhaha
Suasana di ruang tengah KidZania
Muka-muka orang-orang yang boring menunggu....
Nak jadi technician komputer la katakan.... 
Belajar jadi model plak.....
Gaya model yang tak boleh tahannnn.....
Belajar jadi pekerja TM pulak....
dah macam wayarman TM... hehehhe
Belajar jadi pengacara tv pulak
Jadi pembaca berita Buletin Utama....
Bekerja di Kilang Vitagen
Dapat minum vitagen....
Jadi pilot Air Asia pulakkkk..... 
Ada gaya tak jadi pilot??? 
Bekerja di Kilang Cadbury
Bekerja di Kilang Oreo
Bekerja di Restoran Marrybrown
  
Bekerja di Kilang Aiskrim Minimelts
Jadi DJ Radio lak.... tak boleh tahan.... nak jadi DJ radio bahasa inggeriss.... Tapi BI pon berterabur... terbelit lidahhhh... hahahhaha
Belajar jadi photographer dan photo editor... Pekerjaan yang ni paling anak aku  minat.... bukan main bergaya lagi.....
Gaya photographer memang A
Jadi model untuk editing gambar sendiri
Edit gambar yang dah diambil...
 
 Hasil gambar yang diambil dan diedit.... ok tak??? Kerja budak-budak kan.....
Buat kerja kraf pula.... Kimie cam tak minat....
Jadi Ahli Bomba.... Suka nau budak-budak ni main air.... hahahhaha
Belajar padam api....
 
Hanum try bekerja di Kedai Jewelerry pulak...

Hasil kerja yang Hanum buat....
Kimie nak jadi pekerja bank.... yang hantar-hantar duit tu... tapi tak secure langsung... hahahhaha
Hanum jadi pekerja Pos Laju yang tak berapa laju...  :P
Masa untuk pulang.... petugas KidZania menyanyi untuk semua kanak-kanak yang ada untuk ucap selamat tinggal....
 
Ni resume KidZania dan sijil dari Dell yang anak-anak aku dapat.... Kelas ko jaahhhh
Sempat aku bergaya dengan icon KidZania.... layan jer....
 
Haaa.... ok tak aktiviti kanak-kanak kat sana...?? Menarikkan???  Banyak lagi aktiviti/pekerjaan sebenarnya yang anak-anak aku tak dapat nak join.... sebab masa suntuk... Aku dimaklumkan ada 99 jenis pekerjaan tapi tak terkejar semuanye wehhh.... itu nasib baik aku datang hari biasa tapi still tak cukup waktu... kalau datang hari minggu lagi laa tak sempat dengan masa suntuk dan kanak-kanak pon ramai..... anak-anak aku dok sibuk nak repeat lagi ke sana.... aku cakap "Korang ingat mama ngan ayah ni cop duit bank negara???!!!" Terus semua buat muka... Hahahah.... Ni namanya dah bagi betis nak bontot!!!

Balik tu aku yang kelaparan.... ngeri wehhh... makanan kat sana mahal giler babas... Macam kat Genting Highlands..... kalau beli makan pon share-share ngan hubby aku and adik Boy.... Bila keluar jer... makan tak ingat dunia... hahahah..... macam anak-anak aku untunglaa... join aktiviti yang kerja kilang dapat makan dan minum... kitorang plak kebulur... hahahah....

Pastu pandai plak tu charge gambar yang cun-cun kalau nak beli... anak-anak aku dah loghat nak beli gambo diorang.... terpaksa laa layan... terlokop aub aku taw.... Bukan nak berkira.... tapi jimat... kalau aku ni mak  bapak yang kaya raya takper..... ni... cukup-cukup makan jer....  huhuhu....

Oklah... sekian dulu story harini.... babai.....

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...