Sabtu, 30 Oktober 2010

Festival Lagu-lagu Dakwah NRE.... Sountun Najjah/Kami JUARA!!!!!!

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 2:57 PTG
Reactions: 
28 Oktober 2010 - Dewan Baiduri, NRE Putrajaya

Salam semua... story kali ni nak cerita pasal penglibatan aku masuk Festival Lagu-lagu Dakwah Peringkat NRE.  Kumpulan aku dan kawan2 lain ni dinamakan SOUTUN NAJJAH yang terdiri daripada 6 org iaitu aku sendiri, Fadzilah/Ila, Kamarul Azman/Jeman, Mohd Tamizi/Mizi, Noor Ridzuan/Wan dan Mohd Azhar/Ja'a.. Ja'a solo utama kumpulan ni dan aku adalah solo kedua.

Untuk pengetahuan semua, sebenarnya pertandingan peringkat saringan telah diadakan pada 20 Oktober 2010. Sebanyak 12 kumpulan terdiri dari jabatan di bawah kementerian yg bertanding...dan untuk pengetahuan semua... mereka sumer hebat2 juga.... Tapi rezeki kami tahun ni, kami berjaya ke Final.  Alhamdulillah.

Sebenarnya kami telah traning mulai 2 minggu sebelum bulan puasa hinggalah hari pertandingan ni.  Tp semasa bulan puasa dan awal raya kami stop training la... nak bg laluan mengerjakan ibadah... hahhaha....

Mesti korang nak tau sape cikgunya kan..??!! Actually kami telah mendapatkan khidmat dari kumpulan nasyid FAR EAST iaitu Cikgu Fadzli.  Hebatkan... cikgu ni mmg penyabar orgnya... almaklum ler... yg diajar ni sume main2 jer byk... heheheh

Lagu yg kami nyanyi adalah LAYAR KEINSAFAN dari kumpulan Mestica dan YA UMMAH ciptaan terbaru dari Cikgu Fadzli.  So far... kami mmg enjoy dgn lagu ni... Thanks to cikgu sbb cipta lagu baru tu untuk kami... terharu sungguh!!!! Lagu cikgu mmg best!!!! Heheheh!!

Baju pula.. hmmm... alhamdulillah!! kami mendapat tajaan dari Kelab Alam untuk membeli baju tp Datin Junaidah la beli... but.. masa mula2 dpt baju, lelaki punya mmg takder masalah... yg perempuan ni... sedihnye!! jubah biase jer... bukan la tak bersyukur, cuma tak sesuai langsung untuk pertandingan...!! in then kak rusmah selaku pengurus kami telah menggantikan baju lain dan claim under Kelab Alam.  Nasib baik Datin Junaidah tak ambil hati!! Aku dan team berterima kasih sgt dengan  Kelab Alam sebab menaja pakaian kami.  Kalu nak harap penganjur (PSM), boleh lak boss tu cut budget untuk baju kami.  Dah la masa hari pertandingan saringan tu kami pakai baju yg mana ada jer.... masuk final pun takder baju.... hmmm... kalu komen lebih2 kang jadi hal kan... so better tutup mulut!!

Masa hari pertandingan ni, antara group yg berjaya juga ke final adalah FRIM, NAHRIM, JKPTG dan JPSM.  Hmm... kami ni redha jer la kan... almaklum la... FRIM dan JKPTG antara group yg digeruni sbb diorang mempunya kuasa vokal yg  mantap. So, kami mmg tak target kemenangan pun... sbb kami tau kemampuan kami setakat mana... so nyanyi jer laa....tp nervous tu.. mak aii... bukan main lgk!!

Dalam nak tunggu selingan dan keputusan pertandingan, kami  dihidangkan dengan nyanyian dari kumpulan nasyid Hijjaz... pergh... mmg best... tak tersangkal la kehebatan vokal mereka!! Sempat jugak la aku kebelakang pentas bergambar dgn Hijjaz... tumpang glemer... kuikuikui!!!

Masa nak umumkan kedudukan dan tempat pemenang, group kami buat tak tau jer... mmg tak target menang punkan.... so kami suh azman je wakil amik hadiah.... then.. tempat KELIMA - JKPTG... huh?? biar betul... bukan NRE?? tadi ijam nyanyi bukan main punya sedap lgk ... dlm bergurau aku, ila dan ja'a berkata tempat keempat la kita tu... huhuhu... pastu... tempat KEEMPAT-NAHRIM.. what??? mcm tak caya... kami target nahrim dpt tempat ketiga atau kedua... sbb diorang mmg bagus. almaklumler... cikgunye si sufian kumpulan nasyid saujana tu.... berbalik kepada keputusan... so tak sangka la kami ni top 3... jadi peserta top 3 kena la sumer ahlinya naik ke pentas untuk menerima hadiah...

So, beratur la team NRE, FRIM dan JPSM..... kami mmg dah standby naik pentas untuk amik hadiah tempat ketiga.... alhamdulillah dalam hati... bila pengacara umum keputusan... tempat KETIGA-JPSM!! warghhhh!!! mcm tak caya jer... NRE boleh jadi top 2...? mcm tak caya lagi..... betul ke??? menganga kejap.... penonton sumer dah pandang kami kat hujung dewan tu.... naib johan pun jadi lakan... Ila dan aku sempat lagi ucap tahniah ngan FRIM sbb jadi juara... confidentkan..... padahal keputusan belum lagi tu... then bila diumumkan sekali gus... peserta tempat kedua kena naik pentas dulu... maka pengacara majlis mengumunkan keputusannya NAIB JUARA-FRIM dan JUARA-NRE!! Ya Allah... betul ke NRE Juara??? Cam tak caya jer!! Aku ngan Ila siap tutup mulut tak caya... Aku ckp ngan Ila.."aku harap keputusan ni betul la yer!! tak nak nnt ada kaitan sbb kami ni team NRE" penonton  NRE sumer dah sorak... NRE JUARA!!! Datin Juanaidah yg tukang sampaikan hadiah tu dah senyum dari tadi kat atas pentas tu.... Masa tu aku senyum dlm rasa tak percaya... blur pun ada... tp sengih jer lakan...

Yeeyyyy!!! Akhirnya usaha yang kami lakukan akhirnya kini berhasil... tak sia-sia pengorbanan masa yang diluangkan membuahkan hasil hingga mendapat gelaran JUARA... Amin.... Thanks Cikgu Fazli kerana tidak mengenal erti jemu dan sentiasa sabar mengajar kami.... Cikgu slalu bg dorongan... dlm byk2 kumpulan dia ajar... kumpulan kami nilah satu2nye group yg sumer boleh menyanyi... so tinggal nak polish jer... thanks cikgu... dgn kata2 semangat cikgu tu lah... kami mampu bergelar JUARA!

Dengan kemenangan kami ni, tahun depan kami akan mewakili NRE untuk Festival Lagu2 Dakwah Antara Kementerian/Kebangsaan. Insyaallah... kami akan cuba yg terbaik...!!! Dan lepas umum keputusan tu, juara kena menyanyi semula... kami pun menyanyi laa.  Hmm... Pelik sungguh ! skit nervous pun takdak!!! padahal.... masa pertandingan tu... bukan main bapak takut n nervous aku ni... hahahah

Anyway kawan-kawan semua especially Soutun Najjah..... Ila, Man, Mizi, Wan n Ja'a.... We are Champion!!!!

 possing ngan kumpulan Hijjaz.... penyanyi undangan

kusyu' aku nyanyi rupanya yeee.... hahahah!

masa persembahan... cun ler

 hadiah kejuaraan!!! yeeyyyy!!

bergambar dgn Datin Junaidah... bangga giler dia bila kami menang...

 possing ala-ala cover cd nasyid... hahahhaha.. yg baju hitam tu la Cikgu Fadzli dari FAR EAST

 seronoknya.... first time dpt juara setelah 10 tahun berkecimpung dlm nyanyian kat NRE ni

 sakan dgn hadiah bersama cikgu dan pengurus kak rusmah!!

 possing ngan hadiah.... bukan main lgk!!

piala juara


Tonton la video group aku ni!!



More Pics??? Visits my FB at: 

1 comments:

imanamani on 26 November 2010 2:41 PTG berkata...

lawo pun kau kan..pakai warna lembut lembut ...dulu payah ko nak pakai warna cam gini.. ada je alasan ko... pehh kusyuk dowhhhhhhhhhhhh bernasyid...

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...