Selasa, 1 Jun 2010

Family Day Haji Sahri 2010

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 12:34 PTG
Reactions: 
28-29 Mei 2010 - Ayer Molek Melaka & Rumah Induk Haji Sahri



Kali ni aku nak citer pasal Family Day keluarga aku (site emak nye).  Event besar kali ni adalah atas usaha aku dan suami serta family waknang (uncle aku) untuk satukan family kami... seingat aku last wat family day adalah tahun 2002 dan masa tu aku mengandungkan hanum... lepas tu takder lgk event family selain dari kenduri kawen dan kenduri doa selamat atau raya.....

Banner our Family Day

Event kali ni betul2 membuatkan aku penat giler sbb nak plan event ni sengsorang bukan senang.... tp rasa mcm berbaloi sgt usaha aku tu bila sumer berjalan lancar.... dari A-Z aku buat baik dari segi kertas kerja, kewangan, aturcara majlis, tempat family day, hadiah, sukaneka, dan macam2 lagik la.... mmg kalu tak wat paper work dan short list... byk terlupa nya... tp aku bersyukur sbb ramai saudara mara yg nak membantu aku menguruskan program ni dan ia sedikit sebanyak mengurangkan beban kerja aku...

Sebenarnya tujuan family day ini diadakan bukan setakat dapat merapatkan hubungan di antara ahli keluarga kami sahaja malah hendak menunaikan hajat makwek (panggilan kami utk nenek) aku untuk anak, cucu cicit dia dapat berkumpul semua di rumahnya walaupun rumah tu sempit... jangan tak tau... kami siap camping tepi rumah makwek... mcm kat hutan... heheh... khemah majlis kami mcm kenduri kawen meriahnya... huhuhu... betapa besarnya keluarga kami.... untungnya kalu rumah makwek sempit, khemah untuk camping tu ada... surau sblah umah makwek pun kosong.... apa lgk... yg lelaki ramai la berlonggok kat situ... tp antara berani ngan tak jer lee... hehehe

Berkhemah sebelah umah makwek...

Hari pertama pada 28hb tu, sesi pendaftaran dan penyerahan hadiah telah berlangsung pada petang tu.  thanks to my bibik n cousin yg dpt sampai awal  untuk menguruskan pendaftaran, goodies untuk family dan hadiah untuk sukan.  Siap ada pertukaran hadiah lagik.... so masing2 punya family kena bawak hadiah masing2 untuk ditukarkan dengan family lain... seronok giler!!
  
Sesi Pendaftaran

Hadiah yang disediakan

Malam tu, sebagai acara pembukaan, telah diadakan Sambutan Hari Ibu dan Bapa. So, yg jadi keutamaan adalah makwek, atuk n mak2 dan abah2 ler.... potong kek sampai 2...huhuh.... meriah sungguh... then sambil makan tu, my hubby bukak slide family yg aku dah buat.... masing2 dok menjerit cam nampak artis tgk konsert bila muka masing-masing keluar.... hahhaha... seronok sungguh.... kemudian tu barulah sesi pembahagian kumpulan bermula dan perbincangan untuk pembahagian game di antara ahli kumpulan... warghh... masa ni... bukan main lagik memasing.... dpt lak geng2 lanun.... berlagak lee... hahahahha...

makan sambil tontong video family
 
My mum n dad potong cake
Inilah ketua keluarga kami.... tgh potong kek untuk
Sambutan Hari Ibu dan Bapa

Semasa sesi perbincangan setelah pembahagian ahli kumpulan untuk
sukaneka

Pada 29hb tu.. hmmm... berlangsungnya sukaneka kat padang Japerun Ayer Molek... sebelum sukaneka bermula... kami start dgn senaman dan tarian poco2 dulu... aku telah mintak tolong nurul my best friend jd cikgunya.... at the last, aku pun joint nurul kat depan untuk jadi contoh wat poco-poco... mmg kelakar gile bila tgk masing2 punya aksi wat poco-poco terutamanya packcik razak aku... dah dah jadi tarian hula pun ada... kahkahkah... so bila dia wat perangai ntah apa2 tarian yg dia buat, so yg lain2 pun dah tak wat tarian poco2 lgk... jadi joget lambak pun ada.... bukan apa... dok takleh buat sbb bantai tergelak jer.....hahahahah

aku dan nurul jadi instructor

macam-macam pesen keluar bila masing2 buat poco-poco

Untuk pengetahun korang, punyala penat nak set game malam tu untuk wat sukaneka ni.... mcm-mcm game yg kami dah buat...hmmm... but everything mmg fun giler... saper yg ada kat situ... mmg confirm bersukan sambil nak gelak guling2.... mcm2 perangai cousin ngan pakcik-makcik aku aritu..... itu lom termasuk yg mengelat lgk tu... hampeh tol... hahahah... whatever pun... happy aku tgk bila semua org have fun... on the same time aku ler yg pening bila jadi juri.... huhuhuh... sib baik ada cousin2 aku yg byk membantu dari segi mengira markah... setting game dan pengadil...

Lari Kaki Tiga.. terkengkang-kengkang... hahahahah

Acara Anak Gorila... ni la acara yg paling kelakar aksinya... hahahha
  
Antara acara kanak-kanak, lawan tiup belon

Acara bowling kelapa.  Actually ni aksi paklong aku yg sbnrnya tak
 jointpun game ni... tp disebabkan bengang dgn yg muda2 asyik tak
kena n strike.. then gaya jer lebih... tu yg dia pun nak try jugak....
 u know what... strike tu...

Gelagat kumpulan utuk game mummy tercantik

Tangkap belon air

Save the water ball.... seronok budak-budak ni main game ni... yg
mak-mak pun loghat sama...

Ikat rambut suami terbanyak... aku pun joint jugak

Lihat laaa... comel tak??!!

Paling best bila wat game futsal padang (sebab tak main dlm court... heheheh) between family seremban n family melaka (actually dalam keluarga aku ni terbahagi kepada 2 site sbb ada yg duduk seremban dan ada yg duduk melaka)..... eventhough cik razak dok puchong... dia still site melaka.... so, masa game tu.... my hubby jadi juri... adehh.... aku jadi penonton ni.... nak pecah perot ngan guling2 kat tepi padang tu bila tgk aksi pakcik2 n aku cousin aku main... cik razak terutamanya laa.... main pakai bontot jd keeper n siap kecikkan lagi kon gol tu... mmg takder can ler org seremban nak masuk gol... hahahahahah.. paklong aku tak puas hati wehhh!!! hahahah...

Aksi Futsal Lelaki.. yg baju putih tu team melaka & yg baju hitam
 tu team seremban

My hubby jadi juri dok bawah pokok kelapa rendang... hahahahah

Haa.. inilah namanya penjaga gol bontot!!! kahkahkah!!

Futsal untuk team perempuan pun boleh tahan la jugak gamenye... yg kelakarnya... mcm lalat hurung taik masing-masing kejar bola.... kahkahkah.... walaupun penat main futsal setengah mati kat tgh panas tu tp game mmg best!

Aksi team perempuan lak main futsal... gaya cam pro je.... hahahah

penonton kitorang.... mcm2 gaya... hahahha

Lepas sumer sukan habis... masing2 pun balik rumah makwek untuk makan tengahari dan berehat.   Saper yg masuk surau kat umah makwek tu, confirm dengar macam-macam bunyi org berdengkur sbb kepenatan... ahhahaha... petang tu baru start nak masak bbq untuk makan malam.... kesian la sape yg kena siang ikan... bergasak diorang menyiang ikan utk makan malam tu.... menu malam tu... ikan bakar, ayam bbq n kambing salai di samping makanan yg di order oleh katering penjara henry gurney (for info makanan untuk family day ni sumer dimasak oleh katering penjara henry gurney)... thanks to cik enal yg menaja kambing salai ni utk kitorang... (padahal aku sendiri tak makan kambing) hehehehhe...

bergasak menyiang ikan....

berposing tayang ikan yang dah wangi kitorang kerjakan... hehhehehe 
 
kambing salai... tajaan my uncle cik enal... yg tunjuk tu bukan
cik enal yee...  tu cik razak...

Malam tu, after makan, sesi untuk penyampaian hadiah dan pertukaran hadiah family.   Alhamdulillah, walaupun simple, masing-masing bawa pulang hadiah.  Itu yang penting, takder la yg melopong bila balik. Tak lupa juga aku telah order plak untuk setiap family sebagai tanda peringatan terhadap family day ni... Overall... mmg best la family day kalini... By the way... ada di antara cousin aku yg menyambut birthday... so, mereka menggunakan peluang ini untuk buat surprise... lg la happening gathering ni...
   
Surpriseeeee!!! celebrating birthday ezrul n keef
 
Sharul (my cousin) antara ketua keluarga yg dpt plak Family Day Hj. Sahri

My cousin dpt hadiah besar (tp ringan... heheh)
semasa sesi pertukaran hadiah... berlari member nak
 amik hadiah.. skali ringan... hahahaha
 
Cik razak dan memek mukanya masa ambil
hadiah grouping... cute leee

aku pun dapat hadiah jugak tau... share
 dgn bik lipah untuk kategori ikat rambut suami
 terbanyak
  
Ni la hamper juara.... besau dari
pak long yg tukang bg hadiah tu.... hahahah

Hadiah Futsal Lelaki - team melaka menang

Hadiah Futsal Wanita - team seremban menang

Anyway... lastly nak say special thanks to all my family yg dapat joint family day ni.... tanpa korang... family day ni takkan menjadi... next time kita plan family day yg hapening lagik k... dalam kepala otak along ni dah mcm2 idea yg ada.... see u later!!! muachhhh!!!


more pics to see at my fb:
part 1

part 2

part 3
part 4

1 comments:

Noor Azwa on 14 April 2011 4:19 PTG berkata...

best nyer... tak sabar nak wat family day lagi... long... bila lagi????? ngeh... ngeh....

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...