Isnin, 22 Julai 2013

Seafood Spaghetti Aglio E Olio

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 5:33 PTG
Reactions: 
Arini Emmy nak kongsi resepi Seafood Spaghetti Aglio E Olio yang Emmy ambil dari FB kawan NZ Cakes & Pasta. Kalau kengkawan nak tau Spaghetti Aglio E Olio tu maksudnya spaghetti with garlic and oil dalam bahasa Itali..hehehe...so jom kite mule memasak (^_^).  Sebenarnya... aku tak buat lagi masa aku share resepi ni... tapi aku pasti mesti sedap... huhuhu... asal tengok gambar jer rasa nak ngencess... hahaha

Bahan-Bahan (Untuk 8-10 org makan):
1 pek Spagetti 500gm (prefer jename San Remo sbb die kenyal, tak lembik dan tak mudah putus)
1-2 biji capsicum/ lada bengala dihiris panjang2 (jika tak suka tak nak letak pun takpe :)
15-20 ekor udang - ikut kesukaan masing2 :)
5-6 ekor sotong - ikut kesukaan masing2 :)
1/2 cawan Extra Virgin Olive Oil (cawan yerr..bukan gelas...hihihi)
5 sudu besar butter/mentega (magerine tak sedap..!)
7 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu besar chilli flake (serbuk cili yg kasar, jika nak pedas lagi tmbah lagi 1/2 hingga 1 sudu lagi :)
1 sudu besar dry parsley (jika takde boleh pkai daun sup segar yg dipotong halus... tp dry parsley adalah yg terbaik :)
1/2 sudu besar lada hitam yang dikisar halus
Garam secukup rasa

Cara-Caranya:
1. Siang dan bersihkan udang dan sotong.
2. Didihkan seperiuk air yang telah diletakkan 3 sudu besar garam. Apabila air mendidih masukkan Spaghetti dan biarkan ia masak mengikut arahan pada pek Spaghetti. (kalo jenama san remo kene masak selama 13 minit)
3. Apabila Spaghetti sudah masak, toskan air dan gaulkan Spaghetti dengan 2 sudu butter supaya ia tidak melekat.
4. Dalam periuk/kuali yang lain...panaskan Extra Virgin Olive Oil dan baki 3 sudu butter. Apabila butter dah cair, masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau dan sedikit kekuningan.
5. Masukkan udang dan sotong yang dah dibersihkan tadi. Masak sehingga sotong mula mengeluarkan air.
6. Masukkan serbuk cili kasar, dry parsley @ daun sup...kacau rata.
7. Jangan lupa masukkan lada hitam dan garam secukup rase...klo time bulan pose ni leh la mintak sape2 yg uzur tu rasekan garam...mhihihihihi
8. Kemudian masukkan spaghetti yang dah dimasak & tos tadi...gaul rata dan masak sehingga air dlm kuali kering sedikit.
9. Akhir sekali, masukkan capsicum. Gaul rata dan masak dlm 2 minit supaya capsicum tadi x jadi lembik dan masik rangup.
10. Siap utk dihidangkannnn..! senang je kan  (^__^)Y 
SELAMAT MENCUBA...!!!(^__^)Y

0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...