Selasa, 29 Mei 2012

Resepi Spagetti Bolognise

Posted by Emmymazli at 2:54 PTG
Okaylah... today aku  nak share resepi membuat spagetti bolognise melayu cara aku.  Kalau kengkawan yang pernah rasa spaggeti aku ni.... mcm nilah rasa spagetti yang korang makan mengikut resepi ini.  Memang macam susah skit tapi lebih sedap dari yang korang makan kat Secret resepi or hotel... Tak caya cubalah...


Bahan mee spagetti
Mee Spagetti San Reemo - 1 paket (suka hati nak yg  mee spagetti or angle hair)
Minyak Zaitun

Bahan kuah spagetti
Serai - 2 batang (dititik)
Bawang merah besar - 1 1/2 biji + Bawang putih 5 ulas (diblender)
Sos spagetti Prego/Campbel - 1 botol
Cili hidup - 3-4 batang (diblender)
Tomato - 10 biji (4 biji diblender/ 6 biji potong dadu)
Garam
Gula
Cuka
Perencah Pati Ayam Tumix - 1/2 sudu camca (kalau takder ganti dengan Ajinomoto secubit pun boleh)
Sos Cili
Sos Tomato
Daging kisar - 1 paket (leraikan dahulu daging sepaya bila masak tidak bergentel sangat)
Cendawan butang jenis slice - 1 tin (toskan air dalan tin) - kalau takder yg slice.. beli  yang biase pun boleh tapi kena potong nipis-nipis sendiri
Sosej ayam - 5 batang (potong menjadi kepingan kecil dan bulat)

Cara-cara memasak.

Mee Spaggeti
1.  Rebuskan air dalam periuk yang agak sederhana besar.  Masukkan 3/4 sudu camca garam dan 2 sudu besar minyak zaitun.
2.  Setelah air mendidih, masukkan mee spagetti ke dalam periuk dan masak hingga 8-10 minit.
3.  Setelah masak, toskan mee spagetti tersebut untuk dihidang.

Kuah Spagetti
1.  Tumiskan serai dengan 6 sudu minyak masak sehingga naik wangi serai tu.
2.  Tumiskan bawang marah dan bawang putih yang telah diblender sehingga kuning.
3.  Masukkan sos spagetti Prego/Campble bersama cili hidup dan 4 tomato yang diblender.  
4.  Masukkan garam 1 sudu garam dahulu, 1 genggam gula, 1/2 camca perencah pati ayam tumix dan 2 titik cuka (boleh tambah jika tak cukup rasa).  Tunggu hingga mendidih.
5.  Tuangkan secukupnya sos cili dan sos tomato mengikut citarasa masing-masing samada mahu masam manis atau tidak.
6.  Masukkan semua sekali daging kisar, 6 biji tomato yang dipotong dadu, cendawan butang dan kepingan sosej ayam.  Rasa masam, manis dan masin kuah secukupnya dan tambah mana-mana ikut selera masing-masing
7.  Tunggu hingga mendidih dan pekat kuah.   Boleh dihidangkan.

Nota aku:
Korang kena rasa kuah spagetti tu ikut selera masing-masing tau.... kebiasaannya... kalau aku masak untuk 1 botol sos prego dan 1 bungkus daging.... aku akan letak sos tomato 1/4 atau lebih dan sedikit sos cili untuk sedapkan kuah.... biar kuah masam dan manis skit... jangan masin yer... kalau  masin sekadar rasa takper....

Anyway... selamat mencuba....

4 comments:

Unknown on 3 Jun 2012 8:08 PG berkata...

Boleh try mcm ni....nmpk mcm sedap...rasa sure sedap..tq emmy

Emmymazli on 6 Jun 2012 5:13 PTG berkata...

try la long... bukan nak puji diri sendiri... tp mmg sedap...

Ummi Rina on 12 Jun 2012 6:39 PTG berkata...

Dah lama cari resepi nie..... Rina minta izin copy ya. Weekend nie nak cuba buat

Emmymazli on 13 Jun 2012 12:49 PTG berkata...

Sila la rina.... emmy letak kat blog ni tuk share ngan kengkawan jugak....

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

Daisypath Anniversary tickers
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...