Rabu, 19 Oktober 2016

Hanum Tak Sihat

Posted by Emmy Farhany Ahmad at 5:00 PTG
Reactions: 
Harini aku sgt cuba menahan sabooo... first dpt berita si kakak Hanum Anum sgt weak di sekolah... aku mmg dah tau si kakak x sihat dr pg tp dia ttp nak ke sekolah sbb esok nak start exam so gigih dtg sekolah... maybe dah tak tahan sgt sampai cikgu telefon mohon ambil. Masa nak ambil... jumpa pakcik guard kat guard house sekolah... kita maklum nak amik anak lepas cikgu telefon. "Suruh anak puan jalan ke depan la... bukan x boleh jalan pon kan.." terdiam jap... tp aku bersangka baik lg... aku bgtau "cikgu suruh amik situ...dia yg bgtau anak x larat nak jalan... kawan2 papah dr top floor sampai ke pejabat sekolah" Saje aku minta bawa skali kereta sampai foyer pejabat... pck guard jawab dgn sinis "semua org ckp gitu nak senang" terkesima jap dgn jawapan mcm hampehh... tu pon aku menjawab... "kalau betul anak saya x larat jalan... mana larat saya nak papah anak saya sorang2 ke depan..." "ikut jelah saya ke pejabat... saya tgk ada ke tak". Dah mula dah perasaan menyirap ni dgn ayat org tua ni... tp aku masih bersangka baik sbb aku tau dia sdg jalankan tugas... aku hormat kerja dia... cuma rasionalnya... ckp elok2 bleh tak... ???

Sampai depan pejabat.... tgk dia dah terpacak situ... bila aku keluar kereta... dia tgk anak aku ada situ... dia boleh ckp "budak boleh je jalan...saje dia... gi opis dulu" pastu dia blah. Aku dah rasa nak panjat org dah masa tu... tp mak stay cool yer....

Sampai kat opis... jumpa cikgu yg call td... sambil isi form n borak2 skit psl keadaan kakak hanum... aku mula tanya... "pck jaga depan tu mmg eksen skit yer... saya ckp elok2 nak bawa anak balik... nak bawa kereta ke depan supaya mudah saya nak papah anak balik sbb cikgu kata dia x larat nak jalan td... dia boleh bahasa2kan saya..." aku explain lg... cikgu pon faham anak murid dia mcm mana... dlm tgh explain tu tetiba pakcik tu masuk... sambil bg borang pelawat suruh aku isi n menceceh lg "budak boleh jalan saje dia... nnt pulang borang ni kat depan"... terus di blah... kebetulan pula mmg masa tu tgh berckp psl dia... terus aku pandang muka cikgu and say "see cikgu" dgn senyum sinis dan teruskan isi buku n borang. Cikgu tu pon muka cam sentap bila guard boleh ckp gitu depan dia sdgkan guru dah maklum pd parent keadaan anak yg mmg sedang x larat... aku rasa cikgu pon x sangka kot dia leh ckp gitu... mmg aku aim pakcik guard ni... !!!

Nak keluar pintu saje aku tunggu kot dia nak bebunyi lg.. mmg kena la ledakan dr aku... aku fikir x nak melenting x psl2 jer td sbb fikir di kawasan sekolah n rasa hormat aku pd org tua... tp nasib dia x bunyi dah. Aku bg borang n kena isi buku lg dgn muka cam nak terkam org jer... sambil tu aku dok perati nama dia kat baju uniform dia... MOHD SIDEK BIN SHUPA'AT. Hah... amik ko... nama penuh... Ehh... geram laa... sblm ni aku berurusan dgn guard wanita sblm ni kat sekolah x pernah ada masalah... aku akan ikut prosedur kalau perlu... apa masalahnya nak sindir2 bagai... hangin plak aku... ada kang tak pasal kene tempeleng ni kang. Tgh2 panas... aku pon tgh panassss...
Hanum dengan muka pucatnya masa masuk kereta
Bawa hanum ke klinik kesihatan putrajaya presint 18... setau aku ramai kawan2 kata klinik ni servis cepat... lg pon dekat ngan opis... aku terus ke klinik...

Dah register semua bagai... nak tunggu turn kakak hanum... dia dpt bilik no.3 aku tak tau la apa ke lama nau org yg doc periksa.. rupanya member opis aku yg sorang ni pukul 10 lebih tunggu tp x dpt turn bilik yg sama... same goes dgn ada sorang lg patient yg dah merah mata dia demam. Mula aku jd hangin lg... td hal pck guard... ni menunggu berzaman lg... org yg after2 aku dah balik n dpt ubat pon... yg aku ni masih jd penunggu bersama yg lain... aku rasa cam x logik pula bila dah bg no bilik pd patient... kalau kena patient sblm tu buat rawatan lama... yg selepas2 tu menunggu la bagai nak rak... kalau bilik lain cepat... org yg kemudian boleh lah balik cepat... tak ke mcm haram... apa la salahnya bilik rawatan tu bg kat patient ikut rotation jer dr terus bg no bilik dr awal then kena tunggu. Unfair kalau kena mcm aku and 3 org sblm aku td. Tak ke kuang hajau!!! Malas je nak bising2 td... tp bising juga la kat Muzs Munchkin yg sama2 nunggu bilik yg sama td... aku tak salahkan doc or patient yg lama2 td... tp aku salahkan sistem yg sgt x unfair!! Ngeng!!!

Nasib la doc tu baik walau lambat... kakak dpt rawatan... kena drip n rehat... esok nak examkan... ya allah... sabo benor aku harini dgn perangai sorang2... jarang aku buat karangan berjela ni... tulis blog selalunya pon x berjela gini... doakan anak dara aku tu... jgnlah berjangkit dgn si adik plak... risau wehh.. Get well soon kakak


0 comments:

Catat Ulasan

Komenlah entry saya!! Komen korang yang sememangnye paling best!!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...